dissabte Les «mules»

La consolidació dels vols al Marroc des de l´aeroport de Girona ha fet que regularment la Guàrdia Civil enxampi mules (persones que porten boles d´haixix dins la panxa). En un mes n´han enxampat quatre que, plegats, portaven quatre quilos de droga dins del seu cos. Venien amb el vol de Fes. La Guàrdia Civil ha intensificat els controls sobre aquest vol i el de Marràqueix. D´aquí aquest encadenat de detencions. A finals de mes encara se´ls gira més feina perquè comença un vol nou amb Nador.

diumenge subhasta

Tots els alcaldes que opten, aspiren o anhelen l´Ikea per al seu terme municipal diuen que les negociacions s´han de portar amb discreció i que no han de convertir el procés en una subhasta competitiva entre els pobles que ofereixen terrenys. Però la realitat és que tots ells s´estan posicionant públicament. Desconec el motiu però l´intueixo: En uns temps en què els ajuntaments no poden invertir ni un euro només els queda poder exhibir capacitat d´atraure capital privat.

dilluns acomiadi´m si us plau!

L´any passat es va multiplicar per cinc el nombre de persones que van recórrer a la justícia perquè el jutge obligués la seva empresa a acomiadar-les. Ho van demanar 150 gironins. No és cap acte d´extravagància sinó un pas de desesperació: es tracta de persones que feia mesos que no cobraven però que l´empresa no els acomiadava i, per tant, ni podien percebre la indemnització ni tampoc cobrar de l´atur.

dimarts diners i protecció

Abans es deia que quan hi ha crisi el primer negociat a rebre és la cultura. Això ja no és cert. Ara quan hi ha crisi el primer a rebre és el medi ambient i el paisatge (potser la cultura és el segon). El Govern està disposat a rebaixar les exigències per a qualsevol projecte que representi activitat econòmica sigui o no perjudicial per al medi ambient i agressiu per al territori i el paisatge. La necessitat de generar activitat ho justifica gairebé tot. I qui hi estigui en contra serà considerat un radical. Però el drama per al territori no és només aquest, sinó que les entitats ecologistes s´han quedat plomades i no tenen diners per emprendre processos legals contra les polítiques urbanístiques depredadores.

dimecres hotel morisca

Cala Morisca és un indret amb antecedents llegendaris... de llegenda negra però llegenda en definitiva. El narcotraficant i traficant d´armes Jacques Antoine Canavaggio el va convertir els anys 90 en un magatzem, fortalesa, laberint... vaja, en un centre logístic del tràfic de drogues al Mediterrani. Ara, l´Ajuntament de Tossa ha negociat amb l´exdona del narco perquè pugui fer un hotel al capdamunt de la cala, on hi ha una mena d´urbanització de barraquisme turístic. Cert que s´han de refer aquelles urbanitzacions desastre construïdes entre els anys 60 i 80, però la política no disposa d´altres recursos que arreglar un desastre deixant construir encara més? Ho he volgut preguntar a l´alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, però aquesta dona mai dona explicacions de res.

dijous deute d´estat

El conseller de Territori diu que s´ha de deixar temps al nou govern per prendre decisions sobre el desdoblament de la Nacional 2. El gran error dels polítics professionals és que creuen que els ciutadans observen la vida amb partidisme com ho fan ells. Al ciutadà de Girona li és absolutament indiferent (quan es tracta d´una obra innegociable) si governa al PSOE o PP. El deute el té l´Estat amb Girona i el retard l´acumula l´Estat i no cap partit polític. El joc de partits és cosa dels polítics i no dels ciutadans que són els que «paguen el peatge en vides humanes a la N-II», com deia l´alcalde de Girona. Foment va encarregar els projectes de desdoblament de tots els trams el 2008. Per tant, no és un tema de temps sinó de permetre o impedir que segueixi el seu curs. I la feina de Lluís Recoder és negociar però exigir amb fermesa.

divendres clientelisme

No em puc creure la denúncia que fa el PSC en el sentit que les diputacions catalanes pagaran part del deute de la Generalitat amb ajuntaments i consells comarcals seguint paràmetres clientelistes. Manuel Bustos diu que com que les diputacions són de CiU afavoriran els ajuntaments de CiU. Dic que no m´ho puc creure per un fet ben simple: és impossible! I és impossible perquè no hi ha ajuntaments ni consells que no siguin de CiU. Cert que n´hi ha alguns però són tan pocs (almenys a Girona) que es notaria massa. Algú hauria de dir al vell dirigent socialista que aquest discurs va caducar fa anys.