El sector sanitari privat i concertat veu amb bons ulls el procés de fragmentació de l'Institut Català de la Salut (ICS) en diferents "filials". A la província de Girona aquesta partició ja ha començat amb la creació d'una empresa que agruparà i gestionarà de forma autònoma 26 Centres d'Atenció Primària (CAP). Els representants de l'àmbit concertat i privat, molt representatiu a les comarques gironines, van avalar el projecte de fragmentació de l'ICS, lloant sobretot la gestió més lligada al territori i propera als professionals que tindrà a partir d'ara la sanitat pública.

La sanitat concertada té una presència molt important a tota la província. Diferents empreses, consorcis, fundacions, entitas i cooperatives controlen tots els hospitals comarcals i un bon nombre de CAP i consultoris, que tanmateix, presten un servei públic gràcies als acords amb l'asseguradora de salut pública, el Catsalut. Un dels aspectes que vol afavorir el Govern amb la fragmentació de l'ICS és "facilitar aliances estratègiques amb a resta de centres sanitaris de cada regió", és a dir, més relació entre els centres públics i concertats.

No tots els proveïdors sanitaris gironins del sector van entrar a valorar en què consistiran aquestes futures aliances. Els que sí ho van fer però, van coincidir en veure la creació de la filial gironina de CAPs com una oportunitat per potenciar les vies de col·laboració que ja es donen actualment entre els dos sectors.

En aquesta línia, el president de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), Joan Profitós, va assegurar que el procés de partició de l'ICS "seguirà el seu curs, però en tot cas des de l'IAS ens mantindrem, com sempre, en un esperit de col·laboració i coordinació per millorar el màxim possible l'atenció sanitària que oferim a la ciutadania". En aquest sentit, el màxim representant de l'ens que controla l'hospital Santa Caterina de Salt (entre altres) creu que la fragmentació de l'ICS "pertany a l'àmbit d'una altra entitat que no és la nostra, i per tant, cal respectar la seva autonomia en la presa de decisions".