Més de 500 veïns de diferents urbanitzacions dels municipis de Vidreres i Lloret de Mar van decidir ahir que presentaran una demanda col·lectiva contra l'empresa Riera de Cabanyes Companyia d'aigües SA pel cànon de transvasament d'aigua que estarien pagant aquestes àrees residencials.

La decisió es va prendre en una assemblea multitudinària que es va celebrar al Casino La Unió de Vidreres i on van participar ahir veïns dels dos pobles i l'advocat que els representarà. El president de l'Associació de veïns d'Aiguaviva Park, Alfons Cabrera va relatar que per fer la demanda es basaran en la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va avançar Diari de Girona el febrer. La resolució assegura que el cànon de transvasament d'aigua que paga la urbanització d'Aiguaviva Park de Vidreres és il·legal.

Basats en aquest precedent jurídic els veïns aniran per la via penal i, com va dir Cabrera, el que es preveu un cop es formalitzi la demanda per part dels veïns és que l'advocat demani com a mesura provisional que es paral·litzi el cobrament d'aquest cànon als veïns de les urbanitzacions.

En l'actualitat, l'empresa Riera de Cabanyes Companyia d'aigües SA estaria cobrant en concepte d'aquest transvasament, segons els veïns, 17,51 euros. Una quantitat que no només pagarien els d'Aiguaviva Park de Vidreres sinó també de cinc més, dues urbanitzacions de Lloret -Mont Lloret i Lloret Residencial- i tres més de Vidreres -Torrefortuna, Puigventós i la Goba.

La denúncia té com a objectiu poder recuperar els diners amb què han estat pagant el transvasament durant anys; una xifra que en càlculs totals dels veïns podria pujar a "uns cinc milions d'euros". Una quantitat que comptabilitzen en base a què la majoria d'ells s'haurien connectat a la xarxa des del 1998. Ara hi hauria més de 3.000 famílies abonades al servei.

Per poder fer aquesta demanda col·lectiva en les properes setmanes es reuniran les Juntes de compensació de les urbanitzacions que en tenen, com són Terrafortuna, Goba i Puigventós de Vidreres i MontLloret, de Lloret de Mar, per acordar-ho. Pel que fa a Lloret residencial i Aiguaviva Park, es faran assemblees veïnals per acordar-ho. Cabrera va explicar que en un parell de setmanes s'hauria de decidir.

Abans d'anar als jutjats, els veïns també han recorregut als ajuntaments de cada municipi, i en el cas de Vidreres, el consistori va encarregar el desembreun estudi jurídic per analitzar legalment la totalitat de la situació. I pel que fa a l'empresa Riera Cabanyes Companyia d'aigues S.A., el director, Marc Mallart, afirmava aquest febrer que "mai ha aplicat a Aiguaviva Park, ni a cap altra urbanitzacio la tarifa de transvasament 18/98 anul·lada".