Els ajuntament d'Anglès i Tossa de Mar han fet els deures i per poder accedir a l'ajut de finançament que preveu l'Estat espanyol per pagar factures pendents han remès el llistat i la quantia exacta que tenen pendent de cobrament els proveïdors. En total, l'ajuntament d'Anglès en justifica 2,4 milions i Tossa de Mar, 1,9 milions d'euros.

En el cas del municipi de la Selva interior, els números ahir es van acabar de quadrar i finalment, la quantitat ascendeix fins a 2,4 milions entre factures pendents que van des de l'any 2009 fins al 2011. Pel que fa a les factures més quantioses que deu a un sol proveïdor hi ha la dels ?contractistes d'obres públiques, com són les de la nova biblioteca municipal, uns treballs pels quals l'ajuntament encara deu prop de 245.000 euros.

Pel que fa a l'altre equipament que s'endú la quantia més alta en la llista de factures pendents de pagament hi ha els treballs de rehabilitació de Can Cendra, seu actual de l'ajuntament d'Anglès; les pendents de pagament pugen fins a uns 280.000 euros.

La major part dels rebuts pendents a pagar als proveïdors són dels dos darrers anys, tot i que de l'any 2009 també en manquen de sufragar. El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament d'Anglès Esteve Callís (PAU) explica que la sensació per part de l'ajuntament per una banda, és que estan "contents perquè podran pagar a proveïdors així com alguns contractistes, que ja toca fer-ho".

De fet, segons el decret llei, la creació del mecanisme de finançament a entitats locals per al pagament a proveïdors suposarà que les empreses comencin a cobrar el maig les factures pendents. Tot i això, per altra banda, el regidor d'Hisenda explica que "aixó serà una hipoteca que haurà de pagar el poble d'Anglès durant deu anys". Cal recordar que Anglès es troba en una situació econòmica.

???Pel que fa a Tossa, l'ajuntament també va elaborar ahir el llistat definitiu i va informar al Ministeri que té 319 factures pendents amb 136 proveïdors per un import d'1,9 milions d'euros fins a 31 de desembre. L'alcaldessa Gisela Saladich va afirmar que "l'obtenció de financiació d'aquest fons de crèdits suposaria un respir important per a la tresoreria municipal".

Cal recordar que l'Ajuntament de Tossa aplica des de juliol de 2011 un pla de contenció de despeses i de millora dels ingressos dins de la reobertura del Pla de Sanejament. Segons van informar fonts municipals, aquestes mesures han permès reduir el deute municipal i "donar els primers passos per assolir a curt termini l'equilibri pressupostari". En aquest sentit, l'esforç del govern ha permès pagar, des de juliol de 2011, més de 2,4 milions d'euros en factures pendents. Concretament, 1,2 milions d'euros entre juliol i desembre de 2011; 246.000 euros aprofitant la línia ICO 2011; i 952.000 euros, dins de l'any 2012.

Els tècnics municipals treballen ara en la redacció del Pla d'Ajustament que exigeix l'Estat per poder accedir al nou fons de crèdits i que ha d'estar aprovat per ple abans de finals de mes.

Davant d'aquestes informacions, el grup de CiU, a l'oposició de Tossa, va acusar el govern de "mentir" sobre el volum de facturació, argumentant que s'havia parlat de cinc milions pendents i, a més, van assegurar que l'executiu fa "demagògia barata" sobre els pagaments realitzats.