La Plataforma d'Afectats per la Pobresa (PAP) de Figueres calcula que a la ciutat hi ha entre 150 i 160 famílies que no tenen cap recurs. L'entitat, que va nèixer fa uns mesos amb l'objecitu de donar suport a aquest col·lectiu, va protagonitzar una concentració amb prop d'un centenar de persones ahir al migdia a les portes de l'Ajuntament per reclamar-li que s'impliqui en aquesta situació, que es creï un alberg social, que s'amplïin les places de menjador social, que el transport públic sigui gratuït o que també ho sigui el menjador de les escoles, entre d'altres actuacions de suport.

Asseguren que hi ha molta gent que viu en condicions molt greus i que cal un pla per fer front a aquesta situació de "catàstrofe social". Insisteixen que hi ha famílies que no poden pagar l'electricitat, ni l'aigua, ni el pis i que els Serveis Socials els diuen que no hi ha diners. Aquest és el cas de la Karima, la Souria o la Hamsa. Totes tres tenen fills petits i que no cobren el PIRMI, en un dels casos, des de fa 10 deu mesos. Els han tallat la llum i no poden fer front als lloguers i hipoteques. La Karima diu que ja ha rebut una carta del banc que treballaran per fer-los fora de casa. Té el seu home malalt igual que la Souria.

"Des de l'octubre no cobro el PIRMI, tinc dos nens petits i cap ingrés", explica la Souria. Diu que l'Ajuntament els ha ajudat amb alguns rebuts de la llum i que l'aigua encara l'assumeixen. Fa temps que no paga la hipoteca, igual que la Karima, que fa quatre mesos que no abona els rebuts. "Ens han enviat una carta que aquesta setmana ens tallen la llum", explica. Diu que ha anat a Càritas i que els han donat menjar però que, en general, es tracta de pasta o arròs però que té tres fills de 10, 5 anys i 9 mesos. "També necessiten altres aliments i als Serveis Socials ens diuen que la caixa està buida", afegeix. "No sé com ho farem", diu.

El cas de la Laila no és tan extrem perquè ella té una feina a mitja jornada i cobra 500 euros. Està separada, però, i té dos fills que, tot i tenir 23 i 24 anys, no tenen feina. "He de pagar un lloguer de 320 euros al mes i no sempre puc arribar a totes les factures. Aquest mes quasi ens tallen la llum", explica. La Nadia vivia a Cadis fins fa un any. Té una filla de 10 anys i tant ella com el seu marit estan sense feina. "Ja fa sis mesos que no pago el lloguer i ja m'han dit que he de marxar però no tenim on anar", explica.

L'entitat, que compta amb una cinquantena membres, es reuneix setmanalment a l'espai de Can Met per atendre les creixents demandes i diu que es troba en negociacions amb el consistori per aconseguir que actuï en casos com aquests.