La federació d'associacions de mares i pares d'alumnes Fapaes de Catalunya vol que el Departament d'Ensenyament obligui tots els centres educatius a reservar el mateix nombre de vacants perquè s'hi vagi incorporant l'alumnat que arriba al llarg del curs, assegurant-ne una distribució equitativa. Fapaes ha realitzat aquesta petició amb motiu de l'obertura de la preinscripció escolar per al curs 2012-2013 que, per als ensenyaments obligatoris, va començar dilluns i s'allargarà fins al 30 de març.

A més a més, l'entitat representativa d'associacions de mares i pares d'alumnes ha criticat que es mantingui el criteri de desempat que prioritza el fet de tenir familiars directes exalumnes del centre escollit en primera opció. Fapaes està en contra de què, per aquesta raó, s'atorguin 5 punts que poden decantar la balança a l'hora de donar una plaça. El Departament d'Ensenyament que dirigeix Irene Rigau va introduir aquest element el curs passat i l'ha mantingut, malgrat les crítiques que ha rebut tant de sindicats educatius com d'altres organitzacions de pares i, aquesta mateixa setmana, del Síndic de Greuges de Catalunya. En consideració de la Fapaes, el fet de tenir familiars exalumnes a l'escola o institut on es vol estudiar el curs vinent "no aporta cap valor de vinculació amb el centre en el qual es presenta la preinscripció" i respon a les necessitats d'una "determinada tipologia de centre" i no per al conjunt dels sostinguts amb fons públics.

D'altra banda, la federació també ha exigit a Ensenyament que eviti "la concentració excessiva i una distribució no igualitària entre els centres públics i els de titularitat privada" que es financen amb diners públics.