Nota papallones a l'estòmac? Dorm menys? Està eufòric i nota com el seu sentit de l'olfacte s'aguditza? No es preocupi, perquè no li passa res estrany. Ha arribat la primavera i ja se sap que la sang altera.

Lluny de ser un mite ideat per la literatura, el despertar amorós i sexual que molts sentim durant aquesta estació de l'any té una base científica. Amb l'arribada de la primavera, augmenten les hores de llum i pugen les temperatures, la qual cosa provoca el despertar de les "feromones de l'amor". Responen a noms quasi impronunciables i no les veiem, però es deixen notar. Un dels responsables dels canvis que experimentem és la fenilepilamina. Un neurotransmissor que influeix en la conducta sexual. Curiosament, la fenilepilamina també es troba en alguns aliments, com ara la xocolata.

Una altra hormona que juga un paper important en el nostre estat anímic durant la primavera és la melatonina, que fabrica el cervell i que és inhibida per la llum i estimulada per la foscor.

"Se les coneix com les feromones de l'amor. Són hormones segregades pel cos que augmenten les ganes d'activitat sexual, la sensació de plaer, el sentit de l'olfacte. També augmenta l'eufòria, i això fa que canviem una miqueta", explica l'endocrinòleg Josep Joan Carreras.

A la pregunta de si la primavera afecta més les dones que els homes, Carreras assegura que afecta per igual, tot i que potser la dona ho nota més "perquè és més sensible".

El canvi d'estació no només afecta la melatonina i a la fenilepilamina.

També es produeixen canvis en la circulació del cos i es modifica el sistema límbic que influeix en l'estabilitat. "L'excitabilitat augmenta. Hi ha gent a qui li agafa per estar més contenta i eufòrica mentre que a d'altres els dóna per la melancolia".

El sentit de l'olfacte també juga un paper clau en els enamoraments de primavera. "L'augment de les feromones incrementa molt l'olfacte. Hi ha petites percepcions de les quals no ens adonem i que fan que ens sentim més atrets per una persona que per una altra. És la sensació olfactiva no percebuda".

Estació d'al·lèrgies

La primavera és sinònim del despertar amorós però també de la picor, la inflamació i la producció de mucositats a causa de les al·lèrgies al pol·len. Es calcula que un de cada quatre catalans pateix algun tipus d'al·lèrgia i les previsions apunten que el nombre d'afectats seguirà a l'alça. La Societat Catalana d'Al·lèrgies (SCAIC) pronostica que l'any 2030 la meitat de la població de Catalunya patirà algun tipus d'al·lèrgia al pol·len.

"No sabem a què respon aquest increment, però és més freqüent a les ciutats que a zones rurals, a països desenvolupats que en vies de desenvolupament, a llocs amb més contaminació, activitat industrial i amb una millor sanitat... són tot teories que no han estat demostrades", va indicar fa uns dies el president de l'SCAIC, Antonio Valero, en unes declaracions recollides per Efe.

La bona notícia per als al·lèrgics és que aquesta primavera serà suau a causa de les baixes temperatures d'aquest hivern i les poques pluges que s'han registrat arreu del territori.