Passejar per la vila romana dels Ametllers Tossa de Mar durant aquesta Setmana Santa ha portat més d'una sorpresa a algun dels turistes que l'anava a visitar per primera vegada atret pels vestigis arqueològics de l'antiga Roma. Un dels cartells que es troba a la part alta del complex romà està destrossat i no s'hi pot ni llegir la descripció perquè s'ha trencat i, a més, a causa de la bretolada, el terra es troba ple de vidres.

Però caminant per la zona un xic més enllà del cartell, si ens apropem a una de les piscines descobertes pels arqueòlegs, es pot veure com el seu interior presenta també restes de vidres, les rajoles blaves sobresurten mig trencades, una imatge que ha sorprès més d'un visitant que aprofitava el seu passeig per la vila de Tossa de Mar durant aquesta Setmana Santa per apropar-se a aquest espai arqueològic del temps dels romans i que està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

Una zona de difícil control

Els fets, de moment, no han estat denunciats a la policia municipal de Tossa de Mar, però l'Ajuntament de la població, com van explicar ahir fonts municipals, en té ?constància, tot i que no ho qualifica en cap moment de destrossa sinó d'accions que no poden controlar.

I és que la problemàtica rau, ?relaten, en què la vila romana dels Ametllers de Tossa de Mar té molts accessos, en concret, vuit, la qual cosa comporta la impossibilitat d'atendre tots els problemes que hi poden aparèixer al llarg de l'any i això provoca que fets com aquests encara no s'hagin solucionat.

Davant d'això, admeten la ?necessitat de més control, però ?continuen afirmant que és ?impossible col·locar una persona que faci de guarda en aquest espai tan extens, ja que potser es trobaria a la zona nord de la vila ?romana ?mentre algú podria estar ?malmetent quelcom en una alta àrea. I afegeixen que qualsevol actuació que han de fer a l'àrea del BCIN ?també ha de comptar amb el ?vistiplau del departament de ?Cultura. La vila ?romana dels ?Ametllers es va ?descobrir l'any 1914 i, ?segons els ?estudis, a partir de les ?diferents descobertes ?generava activitat agrícola a la vall de Tossa.