No és una llista de les 10 millors destinacions del món per aquest 2012, com s'ha dit alguna vegada, sinó de les 20. Cosa que no treu gens de mèrit a la Costa Brava, ja que ampli és el món, i que la prestigiosa revista National Geographic consideri que, de tota aquesta amplitud, un dels vint millors llocs per anar aquest any és la Costa Brava, es pot considerar tot un triomf. I un èxit rotund per als qui volen deslligar el litoral gironí de la imatge de turisme de borratxera, ja que no sol ser aquest tipus de gent qui llegeix el National Geographic.

Per National Geographic, la Costa Brava és recomanable, com -seguint el seu llistat- la ciutat de Dresden, Sri Lanka, Islàndia, el massís de volcans Virunga (a l'Àfrica), el nord de Colòmbia o la població d'Istria, a Croàcia, entre d'altres.

Una companyia distingidíssima per a la Costa Brava, que per si no fos suficient es troba entre les cinc destinacions de la vintena de la qual la revista publica una galeria fotogràfica, detall que per força ha de contribuir a cridar l'atenció dels lectors, sobretot tenint en compte la proverbial qualitat de les imatges que National Geographic tria per a il·lustrar els seus reportatges.

«Per ser vós qui sou»

Què diu National Gegraphic de la Costa Brava? Doncs res de nou. Ni tan sols es pot dir que en digui gaires coses. Però hi ha casos, i aquest n'és un exemple clar, que allò important no és què es diu d'un, sinó qui ho diu. I quan parla de viatges National Geographic, és com quan parla de religió El Vaticà: se l'escolta agenollat i prenent notes, ni que sigui "per ser vós qui sou"

I així, parla dels "vaixells pintats en vermell, groc, i blanc que es balancegen a l'aigua", i també que "Dalí, un dels grans excèntrics de l'art, era originari d'aquesta part de Catalunya, al nord-est d'Espanya. Els seus ous gegants, fonts de cigne, i els rellotges tous es van inspirar en aquest assolellat indret". Poca cosa més explica la revista, tret que "la ciutat medieval de Girona també es desborda de creativitat durant el seu festival anual de flors de primavera, el Temps de Flors [en català en l'original]. Sorprenents creacions florals vessen escales avall de la catedral i altres instal·lacions d'art floral omplen les places i patis de murs de pedra". Res de nou sota el sol, però és el NG.

Tot plegat, amb una gran foto de Calella de Palafrugell amb el següent peu: "El poble de pescadors de Calella de Palafrugell, amb els seus restaurants i les seves llars". Per acabar, parla de la Costa Brava com una "popular destinació turística gràcies al seu clima moderat, boniques platges i encantadores ciutats". Ni una sola referència, com es veu, a alcohol ni sexe, per a alleujament dels responsables turístics gironins.

Després, com s'ha dit, hi ha una àmpia galeria de fotos. O no tan àmplia, perquè són set, però importants perquè suposen una excel·lent carta de presentació. Hi ha una foto de la cuina d'El Celler de Can Roca en plena activitat -i es destaca que està considerat el segon millor restaurant del món-, d'una cala de Tossa de Mar, de la vila medieval de Pals, una de l'exterior -nocturn- i una d'interior -la sala Mae West- del Museu Dalí, una altra cala de Sant Feliu, i una vista del riu i les cases de l'Onyar i amb la catedral de Girona al fons, des del pont de les Peixeteries Velles. O, per dir-ho com ho diu el National Geographic, des de l'Old fishmongers bridge.