La dessalinitzadora de Blanes, que està aturada des del novembre passat per estalviar costos, reobrirà durant aquest mes d'abril, segons van confirmar fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), malgrat que encara no se sap la data concreta en què tornarà a funcionar. La interrupció temporal del servei de la planta, segons han calculat els experts, ha suposat un estalvi d'1,5 milions d'euros.

Des de l'ACA es manté aquesta fórmula de mantenir la depuradora tancada durant els mesos d'hivern, per reobrir-la a la primavera i estiu quan la demanda d'aigua augmenta, com a principal opció.

La reobertura de la planta, que serà abans de finals de mes en una data encara per concretar, donarà resposta a la necessitat d'aigua que implica l'inici de la temporada turística a la Costa Brava i el litoral costaner nord de la província de Barcelona.

La dessalinitzadora de Blanes, que es va inaugurar el 2002 i va ser la primera a entrar en funcionament a Catalunya, va néixer amb l'objectiu de garantir el subministrament de la zona i evitar la sobreexplotació de l'aqüífer de la Tordera. La parada hivernal, a més de reduir el cost d'explotació, ha evitat que la planta es convertís en la font primària de subministrament d'aigua de la zona, que compta amb recursos hídrics locals suficients.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ja va dir fa uns mesos com a resposta a una pregunta parlamentària que la mesura de tancament d'aquesta dessalinitzadora havia de permetre "una reducció notable del cost d'explotació" i que, en cap cas, afectaria "al compliment dels compromisos de retorn del cabal del riu Ter".