La Generalitat ha defensat la posada en venda d'una finca als Aiguamolls de l'Empordà davant l'oposició manifestada per altres partits i associacions ecologistes per tractar-se d'un parc natural, a l'hora que ha confirmat una única oferta de compra.

A través d'un comunicat, el govern català al·lega que les 90 hectàrees que conformen aquest espai es destinen a usos agrícoles que estan regulats pel pla especial del parc natural.

"La titularitat privada és perfectament compatible amb la gestió d'una finca dins d'un espai protegit, com passa en molts altres llocs de Catalunya", afegeix la nota.

La Generalitat recorda que la propietat va ser adquirida el 2006 per 2,3 milions d'euros, mentre que el preu base al qual s'ha posat a la venda ara és de 2,5 milions.

El comunicat explica que l'Incasòl arrossega un deute de 900 milions d'euros de l'anterior legislatura i que aquesta operació, a més de permetre l'obtenció d'ingressos, comportaria una millor gestió de la finca, que mantindria els usos previstos pel pla especial del parc, després que no s'hagin dut a terme millores en ella des de la seva adquisició fa sis anys.

Segons la Generalitat, la venda garantiria la conservació de Torre d'en Mornau des d'un punt de vista ambiental i la nova situació de titularitat privada dins d'un espai protegit és habitual en molts llocs de Catalunya.

Les reaccions contra aquesta venda inclouen les de l'associació ecologista Iaden i dels partits ERC, ICV i PSC.

El diputat ecosocialista Joan Boada ha manifestat aquest dimecres que el procés de venda s'ha realitzat sense la presentació d'informes ni per part dels serveis de Medi Natural ni de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Per al que va ser secretari general d'Interior en la passada legislatura, es tracta d'un "procediment opac i arbitrari en una finca compatible amb usos de restauració, hostaleria i caça", pel que ha presentat una proposta de resolució al Parlament per frenar l'operació, de la mateixa manera que va fer ahir Esquerra.

El PSC també ha presentat una proposta de resolució i el seu diputat Esteve Pujol ha argumentat que "la venda a mans privades de la Torre d'en Mornau contradiu la política de protecció consensuada per diferents governs de la Generalitat i pel mateix territori".

Pujol, membre de la Comissió de Territori i Sostenibilitat, creu que la decisió és "del tot contrària als interessos públics" i ha anunciat que el seu partit utilitzarà "tots els mecanismes al seu abast" perquè aquesta finca es mantingui com a propietat pública.

"CiU ha trencat el consens que s'havia generat al voltant de la compra per part de la Generalitat d'aquesta finca i la seva protecció. La prova és que no compta ni amb el suport dels alcaldes dels tres municipis afectats, tots de CiU", afegeix el comunicat en referència a les localitats de Castelló d'Empúries, Pau i Peralada.