Una matinada de gebrades i amb els termòmetres marcant sota zero en plena primavera. La nit de dilluns a dimarts va ser la més freda d'un mes d'abril en aquest segle XXI a les comarques gironines. Exceptuant el litoral, gairebé tots els municipis de la demarcació van registrar temperatures properes als zero graus i també per sota. Els meteoròlegs asseguren que aquest fenomen no és habitual, i només sol passar un cop cada 14 anys. L'última vegada va ser l'any 1998, i des de llavors no s'ha tornat a produir amb la mateixa intensitat.

La nit va ser gèlida, similar a la que devia fer fa 100 anys quan el Titànic navegava en el seu primer (i únic) viatge transoceànic. La diferència és que en aquest cas els veïns que van veure el cap per la finestra no es van trobar amb un iceberg, sinó amb els prats i boscos completament gebrats i un clima d'hivern certament inusual a mitjans d'abril. El fred va quedar registrat a les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) de la següent manera: A la Vall d'en Bas, -2,2 graus. A Olot, -1,8. A Vilobí d'Onyar, -1,1. A Girona ciutat, -1,6 i a Cruïlles, -1,2. Només al litoral les temperatures es van suavitzar situant-se entre els 2 i els 8 graus positius. Al Ripollès i Cerdanya, per descomptat, les mínimes van ser molt més agressives. No van ser superiors als 5 graus negatius en tota la nit, i en alguns punts com Setcases o Meranges, van fregar els -10.

El meteoròleg Enric Estragués va explicar que aquest fenomen no és excepcional, però tampoc és "normal" en aquesta època de l'any. A Banyoles, com en molts altres llocs de la província, feia més d'una dècada que no s'arribava a unes temperatures tan baixes.

L'expert va atribuïr aquest fenomen a un cúmul de circums?tàncies que es van ajuntar dilluns a la nit. El fort vent va escombrar els núvols que cobrien el cel diumenge i dilluns, de manera que la bossa d'aire fred que hi havia per sobre no va trobar impediment per baixar de cop i instal·lar-se a cotes baixes, fent caure en picat els termòmetres. La pluja dels últims dies va agreujar la sensació de fred i va ser la causant de les gebrades.