El membre de SOS Bebés Robados de Cataluña i representant de l'entitat a Girona, Ricardo López, assegura que han aparegut dos nous casos de presumptes nadons robats a Figueres. Es tracta d'un cas que data de l'any 1990, que es va denunciar a la Fiscalia fa dues setmanes, i un altre de 1964, del qual els familiars estan recopilant informació per poder dur-ho als jutjats. Amb aquests, ja sumen fins a nou els possibles casos a la capital altempordanesa, tot i que de moment només se n'han denunciat davant de la Fiscalia tres. A Girona, se'n tenen comptabilitzats onze. Ricardo diu, a més, que està treballant amb una denúncia als jutjats per tal que s'investiguin els registres civils dels anys 60.

A banda de ser el responsable de l'ens que s'encarrega de recopilar els casos, en Ricardo és un dels afectats per aquesta pràctica que es va dur a terme a Espanya entre els anys 40 i 90. En la seva denúncia, que va quedar arxivada, López assegura que a la seva mare li van robar una filla que va tenir a l'antic hospital de Figueres el 27 d'abril de 1963. El seu cas va ser investigat per la Fiscalia de Girona però la demanda va topar amb la falsificació de la firma del metge que va atendre la dona i, per aquest motiu, l'òrgan judicial va decidir donar per tancada la investigació considerant que no hi havia prou proves que demostréssin l'acusació. En tot cas, s'explicava que es podria haver incorregut en un delicte de falsificació de document públic però que, de totes maneres, aquest ja hauria preescrit. Per aquest motiu, ara treballa per tal que s'investigui si es van cometre més falsificacions al registre civil en dates similars. "Si no em poden donar les dades, almenys que permetin als afectats posar-se en contacte amb mi perquè puguem agrupar-nos", insisteix. I és que ell sempre ha mantingut que la seva mare va veure la seva germana amb vida però que, l'endemà, li van dir que havia mort i que l'havien enterrat en una fossa comuna de l'hospital sense permetre-li veure el cos. Malgrat això, en Ricardo assegura que una dona de fer feines li va dir a la seva mare que no s'ho creiés, que li havien robat.

El seu cas, diu, és similar al que ha aparegut ara de l'any 1964. "Tot just m'hi vaig reunir aquest cap de setmana i ara estan recollint documentació", explica. A ells els consta que van tenir la criatura durant quatre dies a la incubadora però "si la criatura té més d'un dia de vida ja es considera una persona i, per tant, se l'ha d'enterrar en un nínxol i no una en fossa. Només amb això ja haurien comès una il·legalitat. Hi estem treballant". Ells encara no ho han denunciat però qui sí que ho ha fet és l'afectada pel cas del 1990. "És el més recent. Els afectats diuen que el metge li va confessar a la mare del nadó que se l'havia endut, que quan ho va dir hi havia un altre doctor que ho va sentir i que el va recriminar", explica López. "Diu que es van discutir i que ella, des de llavors, ha anat molt sovint a l'hospital per preguntar què va passar sense obtenir-ne resposta", afegeix.

De fet, la falta d'informació és una de les principals queixes dels afectats per aquesta praxi. Asseguren que, en molts casos, la obtenció de documents per a poder dur a terme les seves investigacions és molt complexa i que, sovint, hi ha papers que els diuen "que han desaparegut". Per facilitar aquestes tasques, l'Ajuntament de Figueres ha delegat en una regidora fer de nexe entre el consistori i l'hospital. L'objectiu: facilitar l'obtenció d'informació per poder tirar endavant les demandes.