Els boscos de la demarcació de Girona, juntament amb els de les províncies de Lugo i La Corunya, són els que més diòxid de carboni absorbeixen de l'Estat, arribant a acumular registres de 2,5 tones de CO2 i convertint així en les superfícies forestals espanyoles més eficients a l'hora de combatre l'escalfament global. Així ho determina un estudi elaborat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que postula la gestió forestal com una arma per combatre el canvi climàtic i que pronostica que si no es fa així, a finals de segle els boscos podrien deixar de retenir CO2 per passar, únicament, a ser-ne emissors.

L'estudi, emmarcat dins del projecte Montes-Consolider i promogut pel CREAF va néixer amb l'objectiu d'estudiar la interacció entre els boscos i el canvi globa i determinar la millor manera d'integrar la gestió dels boscos per adaptar-se als seus efectes. Amb les dades acumulades des de 1986 fins el 2008, els investigadors han calculat que, de mitjana, els boscos de l'Estat espanyol no pertorbats poden arribar a acumular un total de 5 tones de diòxid de carboni anual per hectàrea. Amb aquest ritme d'absorció, Espanya se situaria dins dels paràmetres actuals dels països europeus, en 20è lloc, tot i que lluny de les més de 8 tones de Luxemburg. El càlcul és que a través de les zones forestals es compensa un 15% de les emissions de CO2 que s'emeten anualment a l'Estat.

Girona en tercer lloc

L'estudi conclou que els boscos del nord de la península són els que més capacitat d'embornal tenen, amb una acumulació de CO2 arriba a taxes de set tones per hectàrea i any. En aquest sentit, la província de Girona és, després de la de Lugo i la Corunya, la que més diòxid de carbó absorbeix a través de les seves superfícies forestals, amb prop de 2 milions de tones per any. A l'altra banda de la balança es troben els boscos de Màlaga i Alacant, que no arriben als 0'5 milions de tones de CO2 anuals. Pel que fa la resta de les províncies catalanes, Lleida es troba en el vuitè lloc, Barcelona en el dotzè i Tarragona en el 34è.

E