La Guàrdia Civil i tècnics del Departament d'Agricultura i Pesca de la Generalitat van procedir ahir a reintroduir en conques de rius catalans un total de 430 quilos d'angules que havia decomissat en una operació contra l'exportació d'aquest peix. En total, es van alliberar uns 150 quilos a l'Ebre i el seu delta, 70 quilos al Fluvià i el Ter, 25 al Llobregat, 20 al Tordera i 10 al Besòs i el Francolí.

L'operació s'emmarca en un projecte europeu que pretén recuperar l'angula en els rius. A la Unió Europea, està prohibida la venda d'aquest peix a altres països.

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Universitat de Barcelona (UB) i la de Girona (UdG) van decidir el lloc en el qual reintroduir les angules, en funció de la qualitat de les aigües.

Les angules que es van reintroduir ahir són les que la Guàrdia Civil va decomissar el mes de març passat, en el marc de l'"Operació Suculenta", que va permetre desarticular una xarxa il·legal que es dedicava al comerç d'aquest tipus d'animals entre la Unió Europea i diversos països asiàtics.

De la seva banda, el tècnic de pesca del Departament d'Agricultura Jesús Gómez va explicar que "rius com el Llobregat han tingut angules de sempre, però l'espècie ha deixat de reproduir-se a mesura que ha empitjorat la qualitat de l'aigua". La recuperació de la qualitat del riu ha permès que la Generalitat el proposi per reintroduir l'anguila. "L'objectiu és, primer, la seva supervivència i, posteriorment, la seva reproducció", va dir Gómez. L'anguila europea és una espècie amb protecció especial per a la qual les autoritats van aprovar la suspensió total de les exportacions fora de la UE.