L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) té endarrerits i pendents d'execució 400 milions d'euros a tot Catalunya en projectes del seu programa d'instal·lacions d'aigües residuals. Per poder desencallar diferents depuradors i connexions que es troben mig empantanegades o per començar, l'ens de la GEneralitat aposta pel cofinançament amb d'altres administracions públiques.

El director de l'ACA Leonard Carcolé assegura que s'han marcat un termini màxim de tres anys per invertir el què tenen endarrerit i així posar-se al dia, però aquest es podria escurçar si s'hi aporten fons addicionals i aquí és on entraria el sistema de cofinanaçament. Aquest és un tema que ahir els directius de l'Agència van presentar als dirigents dels ajuntaments de la Selva que es van reunir en un Consell d'alcaldes extraordinari al Consell Comarcal.

El nou sistema de finançament que es vol introduir i que neix per les dificultats pressupostàries de l'ACA consistiria en la creació de convenis de cofinançament amb ajuntaments, diputacions i d'altres tipus d'admnistracions, segons Carcolé i hauria de servir per aportar aquests fons addicionals i recuperar-se de l'endarreriment en projectes.

Segons fonts municipals consultades, el sistema cofinançament podria consistir en un cànon a l'aigua per refinançar les depuradores i que repercutiria a tots els ciutadans en concepte per exemple, de manteniment.

El tema de depuradores empantanegades és un dels temes del què els alcaldes es van queixar en la reunió d'ahir. Un exemple de la deixadesa és els saquejos que han viscut alglunes instal·lacions com les de Vidreres, Massanes i Caldes de Malavella com va avançar Diari de Girona a principis d'any. A Vidreres com va relatar l'alcalde Jordi Camps (CiU) té dues instal·lacions mig empantanegades com són la Goba -per acabar- i Terrrafortuna -finalitzada però sense connexió-. Ambdues es troben a l'espera i no només donaran servei a molts veïns de Vidreres sinó també a Lloret Residencial.

Extinció del conveni

Un altre aspecte que es va tractar ahir és l'abastament dels quatre municipis (Santa Coloma, Vidreres, Sils, Riudarenes) que van signar un conveni en temps del govern tripartit a la Generalitat per fer una connexió fins a la dessalinizadora. Ahir, alcaldes i ACA van prendre l'acord d'extingir-lo després que se'ls notifiqués que no hi ha disponibilitat pressupostària i per la situació econòmica.

A partir d'ara s'obre un període de replanteig sobre com s'abastiran els municipis que acusen la falta d'aigua a l'estiu. Un dels casos és el de Santa Coloma que porta anys batallant per tenir una connexió externa d'abastament: primer el Pasteral i després, la dessaladora.

Ara però com destacava ahir l'alcalde Antoni Solà (CiU) el què vol l'ajuntament és desencallar-ho d'una vegada perquè és un fet que també els condiciona el nou Pla General -tema que l'ACA preveu solucionar- i per això, aposta com ha vingut fent sempre pel Pasteral, ja que com va recordar tenen només a 1,5 quilòmetres el sifó i "és manca de sentit comú".

A partir d'ara, l'ACA redactarà un text de dissolució del conveni i s'engegarà un de nou o bé, depenent com s'acordi s'apostarà per solucions individuals. Els alcaldes i regidors van decidir prendre aquesta decisió però les crítiques a l'ACA també van ser presents pel temps transcorregut i la manca de solucions. Des de Riudarenes Jordi Gironès (AIR) però va felicitar l'ACA per haver "actuat en sentit comú" en apatar el projecte i replantejar-ho tot de nou. I el regidor de Medi Ambient de Santa Coloma Josep Cullell (CiU) es va lamentar del temps passat i la manca d'una solució per la capital de la Selva. I finalment, des de Sils, l'alcalde Martí Nogué (IdS) va dir que ells al tenir un problema de flour buscaran una solució pròpia com podria ser una planta.