Manel Salvador, responsable de l'hotel Rosa dels Vents de Sant Antoni de Calonge, va rebre ahir la notificació de l'Ajuntament de Calonge que, ahir mateix, començaven unes obres de reparació de la calçada del passeig Josep Mundet i la instal·lació del cablejat de fibra òptica per donar servei d'Internet. Salvador, com d'altres restauradors, hotelers i comerciants del passeig, està indignat pel fet que ara, a punt que tots els establiments obrin i es doni el tret de sortida a la temporada turística, al passeig hi hagi d'haver maquinària d'obres, pols i tallat al trànsit.

També ahir a la tarda, diversos d'aquests empresaris es van reunir amb el regidor d'Obres i Serveis, Carles Bonet, i el de Turisme, Joan Caner, a qui van expressar el seu malestar per la situació que es trobaran quan aixequin la persiana i la possible repercussió econòmica que pot tenir en els seus negocis. Les obres, en principi, s'acabaran "aproximadament cap al dia 22 de juny", diu la notificació. Un avís que en alguns casos va arribar ahir, el mateix dia d'inici dels treballs.

L'escrit de l'alcalde, Jordi Soler, en què informa els veïns de les obres es va fer el passat dijous, dia en què la junta de govern va donar el vistiplau al conveni d'aquesta obra. Segons van explicar fonts municipals, aquesta obra va lligada a una empresa que farà l'explotació d'Internet a través de la fibra òptica que s'instal·larà. Els veïns no hauran de pagar ni un sol euro d'aquesta obra, finançada en gran part per l'empresa que explotarà el servei d'Internet (l'Ajuntament deixarà d'oferir el servei ja que se li exigeix que es constitueixi com a operador). No obstant això, la condició de l'empresa per abonar gran part de l'obra és que aquest estiu ja pugui operar, de manera que les obres s'han d'executar de manera immediata.

Una resposta que no va convèncer gaires dels presents a la reunió, que consideren que no s'està prioritzant els interessos dels veïns i, sobretot, la gent que té negoci en aquest passeig i que veuen difícilment compatible les obres amb terrasses plenes de clients.

A més de la instal·lació del cablejat de fibra òptica, s'aprofitarà per reparar i millora el paviment per on circulen els vehicles. La notificació d'Alcaldia també informa que l'obra es farà per fases i que es calcula que cap al 22 de juny s'acabarà. Una data que els afectats creuen difícil que es compleixi. En tot cas, en l'escrit de l'alcalde es reconeix que les obres "són incòmodes, però uns demanem comprensió ja que aquesta actuació és necessària i suposarà una millora important tant pel que fa a la pavimentació com pel que fa a la instal·lació de la xarxa de fibra òptica".

Salvador va afegir que ja estan d'acord amb l'obra, però que la facin passat l'estiu, que molts negocis obren únicament quatre mesos i ja en perdran el 25%, a més que com que tindran l'establiment obert hauran d'abonar les mateixes despeses.

Fonts municipals van apuntar que es bonificarà el 25% de l'ocupació de les terrasses i un percentatge dels quals en funció dels dies en què el trànsit estigui tallat.