Un total de 52.500 peixos exòtics s'han extret de l'estany de Banyoles en els dos últims anys amb l'ajuda de trampes, xarxes i pesca elèctrica. La majoria eren perques americanes i perques sols (94%) i, en menor mesura, altres espècies com ara la carpa i la sandra.

Aquesta actuació s'emmarca en la necessitat de reduir els peixos exòtics en aquest entorn, que han arribat a ser el 99% del total, per després poder repoblar les espècies autòctones, com el barb de muntanya i la bagra.

Ahir es van alliberar 600 exemplars de barbs de muntanya a l'Estany de Banyoles i, durant aquest any, s'arribarà fins als 7.000; a banda d'un miler més a l'estanyol del Vilar i 500 a la bassa de la Draga. Aquests dos últims indrets es van utilitzar com a prova pilot durant l'any passat per estudiar la reintroducció d'aquesta espècie i també la bagra. Aquesta és la que de moment ha donat senyals més evidents de bona adaptació. "Hem comprovat que s'han establert bé, han crescut i tenen bona salut", va explicar Quim Pou, l'especialista en peixos del Projecte Estany, que compta amb fons europeus del programa Life + Natura iniciat el 2010 a través del Consorci de l'Estany de Banyoles.

Pel que fa al barb, que està en perill d'extinció, caldrà fer més mostrejos perquè fins ara no se n'ha detectat una presència important. Sí que s'ha descartat una "mortalitat massiva", ja que els pescadors constaten que se n'han pescat.

Les dues espècies autòctones tenien una presència residual en dues rieres que connecten amb l'estany. Durant la primavera, s'espera que es reprodueixin i poder arribar, així, a passar de tenir un miler d'exemplars de barbs a un mínim de 10.0000, el que suposa un augment del 1.000%. Per evitar contaminacions amb altres poblacions d'altres conques fluvials, el que s'ha fet és capturar els exemplars de la conca del Ter.

Beneficiós per a les nàiades

Repoblar aquestes dues espècies també serà beneficiós per a la població de nàiades -musclos d'aigua dolça- de l'estany, que també estan en perill d'extinció. Els dos peixos són portadors de les larves d'aquests mol·luscos i per tant contribueixen al procés de reproducció.