Els controls fronterers, ahir, havien possibilitat la detenció de deu persones amb antecedents penals. A banda, s'havia negat l'entrada a 18 persones més que no duien la documentació adequada. El secretari d'Estat de Seguretat, Ignacio Ulloa, en les seves declaracions d'ahir, va deixar sense precisar si els comptes pendents del 10 detinguts amb la Justícia Espanyola eren per desordre públic. Segons dades de la Policia Nacional, el dispositiu va començar el dia 28 d'abril i s'acabarà el dijous 4 de maig. Ahir, la Policia va publicitar el control de 126 514 persones en les primeres 56 hores de l'ordenació temporal del trànsit fronterer provocada per la cimera del Banc Central Europeu (BCE).

Uns 1.000 agents han participat en les comprovacions frontereres als passos de carretera de la Jonquera Camprodon, Les i Canfranc; als aeroports de Barcelona i de Girona i els ferroviaris a Puigcerdà i Portbou. En el dispositiu han participat agents de la Comisaría General de Extranjería y Fronteras, especialitzats en la detecció de documents falsos. Els agents han comptat amb mitjans tècnics especialitzats per analitzar diferents formes de documentacions personals. La intenció de la policia és complir amb els objectius dels controls: dissuasió i detecció de gent violenta, i alhora evitar la formació de cues de vehicles.

La decisió de tancar provisionalment l'Espai Schengen és una mesura per evitar l'arribada de gent antisistema i violenta provinents d'altres països amb motiu de la cimera del BCE.

Schengen és una localitat de Luxemburg, on el 1985 va tenir lloc l'acord que garanteix la lliure circulació entre el països de la Unió Europea per part dels seus ciutadans. La resolució de Schengen es va dur a la pràctica total a partir del 1995. Disset anys després, el restabliment dels controls ha provocat sorpresa i sobretot protestes per les esperes. També hi ha fet que els primers dies de la supressió han coincidit amb el pont del Primer de Maig i el consegüent augment del trànsit. El Tractat de Schengen estableix que la lliure circulació de persones pel continent es pot veure temporalment interrompuda en un cas d'una seriosa amenaça a l'ordre públic o a la seguretat interior.