Les anomenades "noves drogues", substàncies psicoactives mai abans detectades, es troben a la venda sota l'aparença de sals de bany, fertilitzants o encens, segons dades de l'Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies (OEDT). En una entrevista, la investigadora espanyola Ana Gallegos, responsable del sistema d'alerta ràpida en l'àmbit europeu per a aquest tipus d'estupefaents, va advertir de "la falsa sensació" de seguretat que tenen molts dels seus consumidors a causa de la seva bona comunicació a través de Internet o en botigues especialitzades.

L'OEDT (amb seu a Lisboa) va identificar 49 noves drogues el 2011, 8 més que un any abans i el doble que el 2010, tal com assenyala l'informe divulgat la setmana passada. En la comercialització d'aquestes substàncies estupefaents ja està implicat, a més, el crim organitzat i la seva producció creix "a un ritme sense precedents" segons els registres de l'organisme.

Prova d'això és el nombre de pàgines web en què s'ha detectat que es venen aquestes substàncies psicoactives, i que en tot just un any (de gener de 2011 a gener de 2012 van augmentar de 314) 690, segons Gallegos. Per l'investigadora, un dels perills que comporta aquesta nova tendència és la seva ràpida propagació, tal com es va poder veure a Anglaterra, on la mefedrona (d'efectes similars a l'èxtasi) va passar de ser desconeguda a convertir-se en la tercera droga més consumida "en pocs anys".

Es calcula que al voltant d'un 5 per cent dels joves europeus han tastat en alguna ocasió aquest tipus de substàncies i part de la "popularitat" de les noves drogues es deu també al fet que "en general són més barates", assenyala. El baix preu per al consumidor contrasta, però, amb els complexos mitjans i els elevats costos que comporten les anàlisis que permeten detectar aquestes substàncies, que només poden ser realitzades per grans laboratoris.