El Parlament ha aprovat una proposta d'ERC per iniciar els tràmits que permetin avaluar la importància del fons de l'Arxiu Familiar dels Barons d'Esponellà, que en l'actualitat es troba en una població de Màlaga i conté informació que pot ser d'interès tant per al municipi que dóna nom a la baronia com de Banyoles.

En la proposta de resolució presentada pel diputat republicà Pere Bosch també es demana que s'arribi un acord amb el propietari de l'arxiu, ja sigui a través de la donació, la cessió o la digitalització, que en permeti el seu estudi.

El banyolí Pere Bosch va presentar una proposta de resolució demanant al Parlament que instés el Govern a iniciar els tràmits per tal d'avaluar la importància del fons de l'Arxiu Familiar dels Barons d'Esponellà, ara al municipi de Gaucín (Màlaga), i arribar a un acord amb el propietari que en permeti l'accessibilitat per part dels estudiosos. Ara el Parlament ha aprovat la proposta d'ERC transaccionant una esmena de CiU, la qual afegeix el matís que l'acció es durà a terme "d'acord amb les disponibilitats pressupostàries".

Documentació del s. IX al XX

L'arxiu està custodiat per Antoni de Fortuny, baró de San Luís, i està format per prop de 2.400 documents que van del segle IX al XX i que -segons apunta el grup republicà- "contenen una valuosa informació dels municipis d'Almacelles, Banyoles, Barcelona, Esponellà, Mataró, Sant Cugat o Tiana, entre altres". Des d'Esquerra afegeixen que en l'actualitat, tot i les facilitats donades pel seu propietari, l'accés a l'arxiu per part dels estudiosos "té força complicacions, principalment derivades de la seva ubicació i de la manca de digitalització, la qual cosa impedeix que es pugui consultar de forma adequada" -explica Esquerra. Pere Bosch va assenyalar que "el senyor Antoni de Fortuny ha mostrat explícitament la seva predisposició per tal que aquest arxiu es pugui digitalitzar".