El cost del treball i la producció, amb el preu a l'alça de les llavors, el gasoil i el manteniment de la maquinària, tot en un context de crisi econòmica, són els arguments als quals s'aferren els pagesos gironins per defensar els seus terrenys i el rendiment que en treuen, que cada vegada va a menys. Són molts els factors externs que condicionen cada vegada més les collites, i és per això que els agricultors s'han mostrat indignats amb la nova modificació de les vedes en la cacera de senglars, publicada dijous passat pel Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), la qual consideren que no protegeix prou el territori ni els pagesos, que diuen sentir-se indefensos i sense capacitat per actuar quan els senglars els destrossen les terres.

Una portaveu d'Unió de Pagessos va assenyalar ahir que la valoració que fa el sindicat de les modificacions de la normativa per la temporada de cacera 2012-2013 és "nefasta". La portaveu va criticar que els danys a l'agricultura han anat cada any en augment, i que per tant "el sistema actual no és el més adequat". Els pagesos defensen la possibilitat de poder fer accions "preventives" en l'època en les que les femelles estan embarassades. "Si hi ha un excés, s'ha de matar les femelles embarassades per evitar que hi hagi una sobrepoblació", va explicar la portaveu, qui va voler matisar que "no estem parlant d'eliminar". "En aquesta època, entre el mes de març i primers de juliol, sí que és cert que cada tret val per quatre i es fa una gran feina". Actualment, en els casos en els que es vol actuar durant el període de veda, els caçadors han de sol·licitar el permís de l'administració, una autortizació que moltes vegades no és immediata i que sovint es denega, segons adverteixen els pagesos.

La portaveu d'Unió de Pagesos va explicar que els treballadors del sectors estan "molt enfadats" perquè "cada dia el gasoil està més car i tot el que es fa malbé s'ha d'importar, perquè som deficitaris". "Algú ha de posar seny, però aquesta ordre de veda és més del mateix", va exclamar la portaveu del sindicat. "Fins que aquí no es fagi una llei de caça amb la que en les zones on hi ha sobrepoblació, que són pocs punts a tot el país, no es pugui baixar de forma dràstica la població de senglars, els pagessos no tenim cap solució", va concloure.