El grup de CiU de Tossa de Mar, a l'oposició, va acusar ahir l'actual govern municipal de voler mantenir la pujada de l'IBI del 54% que s'ha fet aquest any durant els propers onze anys. Segons els convergents, en el Pla d'Ajust aprovat per l'Ajuntament i concedit per l'Estat, els ingressos projectats en concepte d'IBI són equivalents a la pujada d'aquest any i es mantenen així del 2012 fins al 2022 (ambdós inclosos). El Govern, però, assegura que enlloc consta que mantinguin la pujada durant tots els anys i que, en tot cas, només és una previsió d'ingressos i la voluntat de l'executiu és anar reduint l'increment de l'IBI.

"Els ingressos projectats pel TU-PSC en concepte d'IBI es disparen dels 8.459.750 euros de recaptació líquida obtinguda el 2011 fins els 11.095.010 euros que pretenen ingressar durant el 2012 i, a partir d'aquí la xifra augmenta de forma progressiva fins els 13.132.350 euros que aspiren a recaptar el 2022", asseguren en un comunicat des de CiU. Des del grup de l'oposició afirmen també que "Saladich i Mundet han mentit novament al poble sobre l'increment del 54%, ja que en el moment d'aprovar-lo, van assegurar per activa i per passiva que no s'estendria més enllà de l'actual legislatura".

Des del govern municipal, però, desmenteixen les acusacions de CiU i afirmen que en cap document consta que mantindran l'augment. "En cap lloc diu que mantinguem l'IBI al 54%. Es parla d'ingressos globals, però no desglossats per l'IBI", va assegurar l'alcaldessa, Gisela Saladich, que va afegir que la intenció del govern és anar-lo reduint poc a poc, quan el pressupost es vagi equilibrant, "que és el principal objectiu". En aquest sentit, Saladich va apuntar que a mesura que es vagin recuperant els ingressos es podria reduir l'increment de l'IBI i que això es podria donar cap al 2014.

Per altra banda, CIU va afirmar en el comunicat que el Pla d'Ajust aprovat és "il·legal, injust i immoral i té previst d'impugnar-lo a fi d'evitar que es petrifiqui l'increment del 54 % de l'IBI fins l'any 2022". A més, va criticar també que el Pla no preveu cap acció per reduir la despesa ordinària.

Referent a totes les acusacions, el govern va criticar l'actitud del grup de l'oposició, de qui creu que "no ha superat la pèrdua de l'alcaldia", i el va acusar de ser el responsable de la situació de les finances. "CIU de Tossa s'ha dedicat a fer soroll i encrespar els ànims dels veïns, amb la finalitat d'amagar la seva responsabilitat en la situació econòmica municipal. No expliquen la seva gestió de quatre anys, no l'assumeixen, però la realitat és que són els culpables de les mesures que ens hem vist obligats a prendre. Són els veritables culpables de la puja de l'IBI: és conseqüència de la seva mala gestió. Ara criden per amagar la seva responsabilitat i menteixen", va afirmar l'alcaldessa. En aquest sentit, en un comunicat, el govern afirma que CIU "en 4 anys d'una gestió nefasta ha portat l'Ajuntament a una situació de fallida tècnica: cinc milions d'euros en factures pendents de pagament i un dèficit pressupostari de tres milions". "Qualsevol pot llegir els informes d'intervenció de 2010 i 2011 que figuren al Pla de Sanejament municipal per conèixer la realitat", afegeixen.

A més, l'alcaldessa va respondre les acusacions de CiU cap al Pla d'Ajust aprovat per l'Ajuntament i concedit per l'Estat, que permetrà al consistori obtenir un préstec d'1,9 milions d'euros per pagar factures pendents a 31 de desembre de 2011. "El Pla d'Ajust municipal no és il·legal, Madrid l'ha conformat; tampoc és injust, tracta per igual a tots els ciutadans; no és immoral, respon a la realitat econòmica municipal i busca millorar la qualitat de vida dels veïns i fomentar la convivència social", va concloure Saladich.