L'Ajuntament de Blanes oferta finalment 242 places en total per a nens de quatre mesos a dos anys a les tres llars d'infants públiques del municipi, les mateixes que l'any passat, però farà pagar als pares gairebé la meitat del cost real anual de cada una de les places, que és d'uns 4.800 euros per nen i any. En concret, cada una de les famílies haurà d'aportar 2.305 euros per plaça, el 48% del cost estimat del servei, i la Generalitat i l'Ajuntament finançaran 2.495 euros, que és el 52% restant. El consistori, però, no sap quan aportarà la Generalitat, perquè encara no ho ha comunicat. L'anunci dels preus definitius va arribar el dia que s'obria el període de preinscripció per a les escoles bressol.

L'alcalde de Blanes, Josep Marigó, va afirmar que han "buscat l'equilibri, el més just possible" davant les circumstàncies econòmiques dels ciutadans i del consistori. Així, segons va anunciar ahir, la matrícula pujarà un 37,6%, passant dels 62,4 euros fins als 100 euros que costarà ara, i la quota mensual, com va avançar Diari de Girona, pujarà un 95%, ja que ara costarà 195 euros al mes que contrasta amb els 101 euros que costava fins ara. Marigó va destacar, a més, que a l'hora d'establir aquests nous preus han buscat "adequar-se" al cost del servei i que siguin "semblants a la resta de municipis amb característiques similars a Blanes". En aquest sentit, l'alcalde va posar de manifest que també han utilitzat un informe elaborat per l'associació de Consumidors (OCU), que marca com a preu de mitjana de les llars d'infants públiques de Catalunya els 221 euros mensuals, per sobre del proposat per Blanes. A les privades, el preu mitjà és 363 euros al mes. "Ho hem fet el millor que hem pogut veient les circumstàncies que tenim. Ha estat molt costós, sobretot perquè som molt conscients de les necessitats de la gent en aquests moments", va destacar la regidora d'Educació, Susana Ramajo.

Amb aquests preus finals, doncs, no s'eixugarà tot el dèficit que estava previst. En un primer moment, el consistori volia abaixar-lo en 200.000 euros aquest any i en 400.000 euros el proper, però ara, en el millor dels casos, podrà disminuir el dèficit en uns 150.000 euros enguany i deixar-lo en uns 300.000 euros el que ve. Així, caldrà quadrar el pressupost per un altre costat, va indicar Marigó. Pel que fa a la demanda, l'alcalde no sap com respondran els pares. "Com respondran les famílies davant d'aquests augments plantejats, no ho sabem. Ja es veurà quan s'acabi el termini", va apuntar.

I respecte la possibilitat que es pugui tancar algun dels centres per manca d'inscripcions, Marigó va respondre que "l'ideal a nivell de costos és que es cobreixin totes les places". "Qualsevol altra variació", com podria ser que quedessin moltes places vacants per cobrir, "s'haurà d'estudiar i solucionar", va assegurar l'alcalde.

La Generalitat no paga

Per altra banda, l'alcalde va indicar que la "gran incertesa és el que aportarà la Generalitat", ja que encara ho desconeixen, però que posin el que posin l'Ajuntament haurà d'abonar la diferència fins als 2.495 euros per plaça. Marigó va apuntar que la subvenció del govern català podria estar entre els 800 i els 1.000 euros i va criticar la baixada reiterada de l'aportació i el fet que no paguin. Així, va repassar que la Generalitat va començar aportant 1.800 euros per plaça i any rere any ha anat retallant aquesta xifra. Finalment, va criticar que encara no els hagin abonat els diners d'anys anteriors.