La Generalitat va defensar ahir que amb les mesures aprovades en la darrera modificació de la normativa per la temporada de cacera 2012-2013 s'estan donant "més facilitats que mai" per poder sol·licitar batudes de senglars en període de veda com a acte preventiu per evitar danys a l'agricultura. El director dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de Girona, Jordi Aurich, va lamentar ahir les crítiques rebudes des del sindicat Unió de Pagesos i va afirmar que les manifestacions "que diuen que les autoritats no estan donant facilitats no són certes. Més facilitats que les que hi ha ara, no n'hi ha".

Durant la temporada de cacera passada, a les comarques gironines es va arribar a un màxim de 12.000 captures, dins del total de 30.000 que hi va haver a nivell global a Catalunya. Un fet que demostra que a les terres gironines hi ha una població molt més important de senglars que a la resta del país, sobretot en zones com el Pla de l'Estany. Tal com va explicar Aurich, és per això que ja des de principis dels anys 90 que s'estan aplicant mesures excepcionals per les comarques gironines, com l'avanç de la temporada de cacera. En el darrers anys, s'han autoritzat, en primer lloc, les actuacions preventives durant els mesos d'estiu, i des de l'any passat, a la primavera. A partir d'aquest any, a més, s'implantarà un nou procediment per millorar les autoritzacions excepcionals per danys, mitjançant un nou sistema d'avís a través d'una pàgina web.

D'aquesta manera, els pagesos que vegin que poden patir danys en les seves collites han d'avisar la societat de caçadors de la zona, i aquests sol·liciten l'autorització mitjançant la web o una trucada telefònica, per agilitzar el procés.

En aquest sentit, Aurich va lamentar que en algunes ocasions hi hagi manca d'entesa entre totes les parts implicades. És per això que va demanar un esforç conjunt per afrontar el problema de la superpoblació de senglars en algunes zones, recordant que la Generalitat ja ha fet tot el que estava a les seves mans.

D'altra banda, el director dels Serveis Territorials també va recordar que segons les guies que marca la llei estatal, en cap moment s'han superat els límits de superpoblació per convertir-se en una plaga que fagi perillar l'agricultura, tal com havia apuntat Unió de Pagesos. Tot i això, va recordar els esforços que s'han fet i va apuntar que a dia d'avui "a Girona, un caçador pot caçar qualsevol dia de l'any", amb les actuacions preventives.