Sembla ser que aquest divendres, el ple de l'Ajuntament figuerenc vol posar un innovador punt i final a les fires d'aquest any, malgrat el castell de focs artificials, "tirant amb pólvora de Rei" que és com malbaratar esforços perquè paga un altre, o, dit fent una comparació més pel·liculera, emular les seqüències d'aquella famosa "El Congreso se divierte", on el canceller austríac intentava divertir amb festes i saraus els assistents al Congrés de Viena per així poder configurar l'Europa postnapoleònica a la mida dels seus particulars interessos.

Aquest divendres, un príncep de Metternich rediviu al front de l'equip de govern del tallat polític convergent unionista intentarà distreure el personal amb discussions de si són conillers o si són llebrers i des de l'ex cathedra de la seva majoria pontificarà dirigir-se al govern de l'Estat, (no al de la Generalitat, el qual per proximitat ideològica i geogràfica potser li prestaria una mica més d'atenció) perquè disposi la gratuïtat de circulació per l'autopista entre la Jonquera i Medinyà.

A càrrec de qui hauran d'anar les despeses del "festorro", de si dels ajuntaments, corporacions, entitats, cambres i tutti quanti que s'adhereixin a la proposta; de si de la Generalitat; de si de l'Estat o de si de la mateixa empresa concessionària tenint en compte que segons alguns que s'anomenen entesos la inversió fa temps que està amortitzada i això dels peatges és un "dóna-me'n dóna-me'n" per Abertis, res no se sap. Espero que l'acord no deixi aquest punt enlaire i concreti amb tota claredat que qui ha de pagar és "Madrit" perquè sinó potser el president a la vegada del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) i d'Abertis, (quines coincidències més casuals -o causals- té la vida econòmica catalana), el senyor Alemany, i fins i tot l'amic Artur se li enfadaran.

Deixant de banda un aspecte minúscul que és que a Medinyà no hi ha enllaç d'autopista (en tot cas s'hauria de dir que entre la Jonquera i Girona nord perquè el trajecte nord sud de la capital ja és gratuït), té idea el promotor d'aquest acord el nivell monetari de despesa que representa aquesta mesura? O sigui que a més de les subvencions per a la gratuïtat del "turisme sanitari" a les quals estem fent front ara també, com que ens sobren els diners, adoptarem les del "turisme circulatori" i que aquí no pagui ni Déu?

Volen dir que amb les fires no s'han donat un chute de quixotisme? Perquè si ho diuen seriosament, jo tinc una proposta: Que l'Ajuntament de Figueres, i per això no ha de demanar permís a ningú, declari gratuït l'impost municipal de circulació. Total, cada dia ens tanquen més carrers!