Són dos quarts d'una del migdia i la Sopa de Girona és un formiguer de persones que, puntuals, acudeixen a aquest centre d'acolliment adreçat als "sense sostre" per poder menjar un plat calent. Les seves històries tenen un mateix denominador comú que s'intueix en la seva mirada: la lluita diària contra l'adversitat. Entre ells es troba en Mohammed Yahydoui, que mentre espera el dinar lamenta la decisió del Govern de deixar sense targeta sanitària els immigrants irregulars que a partir del pròxim 1 de setembre només podran accedir a l'assistència d'urgències, a menys que acreditin la condició d'assegurats.

"Estan atacant el més dèbil. Fan una política del segle passat. Veig la mesura molt malament perquè la sanitat hauria de ser per a tots i s'hauria de compartir", explica Yahydoui, que, de moment, no es veurà afectat per la mesura del Govern ja que té la targeta de residència en vigor.

Menys sort tindran uns 5.340 immigrants que viuen a les comarques de Girona i que a partir del setembre es podrien quedar sense targeta sanitària si Catalunya aplica les mesures decretades per l'Executiu. De moment el Govern català ha avançat que garantirà l'assistència a les persones en situació irregular i està a l'espera del que decideix el Ministeri de Sanitat.

El càlcul del nombre d'immigrants irregulars es basa en el creuament de les dades d'estrangers no comunitaris empadronats a les comarques de Girona i els que consten en el Registre Central d'Estrangers. Segons l'Idescat, a les comarques de Girona hi havia a finals de 2011 un total de 111.598 immigrants no comunitaris empadronats, davant els 105.318 que constaven en el Registre d'Estrangers i, per tant, tenen una targeta de residència en vigor. La diferència és de 6.280 persones. A aquesta xifra se li ha de restar el 15% aproximat que correspondria als menors d'edat. D'aquesta manera el resultat és que a les comarques de Girona hi haurà unes 5.340 persones que es quedaran sense targeta sanitària. És una xifra aproximada, ja que la immigració irregular és un fenomen vaporós, difícil de quantificar.

La decisió del Govern de retirar la targeta sanitària als immigrants en situació irregular per estalviar 500 milions d'euros, segons els seus càlculs, ha caigut com una gerra d'aigua freda sobre les ONG que denuncien que trenca el principi de sanitat universal i gratuïtat per a tothom.

"Crec que és un retrocés en els drets socials. És injust, insolidari i preocupant. La sanitat passa de ser un dret dels ciutadans que viuen al territori a ser una contraprestació", lamenta la directora de la Sopa, Rosa Angelats.

La mesura també preocupa l'Associació Comunitària Anti-Sida de Girona (ACAS), que es planteja què passarà amb els immigrants en situació irregular que tinguin el virus del VIH.De moment, la ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Ana Mato, ja ha assegurat que tot els malalts de càncer o amb VIH tindran "cobertura" a través de convenis entre les comunitats autònomes i organitzacions de suport a aquesta població.

La Generalitat també ha volgut llançar un missatge de calma assegurant que garantirà l'atenció sanitària a tota la població. No obstant, només un dia després que el Departament de Salut assegurés l'accés universal a la sanitat pública, els CAP gironins rebien "per error" indicacions de no tramitar targetes sanitàries a "sense papers". L'Institut Català de la Salut va assegurar que es tractava d'un "error administrariu".

Un dels arguments que usa el Govern espanyol per limitar l'accés a la targeta sanitària és la lluita contra el turisme sanitari que cada any suposa una factura milionària per a les arques de l'Estat. Els immigrants consultats posen cara de circumstàncies quan se'ls explica aquesta justificació.

La resposta de Mohammed Yahyidoui és contundent. Després de treballar en diversos països, aquest marroquí es va establir a Espanya el 2006. Durant els últims sis anys només ha visitat una vegada el metge. "Em van treure un queixal", explica.

Mentre la indignació dels immigrants creix, el rellotge ja ha començat el compte enrere. Falten menys de quatre mesos perquè milers de persones en situació irregular es quedin sense targeta sanitària. Davant d'això,un grup de metges de Madrid ja ha anunciat que recorrerà a l'objecció de consciència per seguir atentent els immigrants que perdin la targeta.