El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha alertat aquest dilluns que el decret estatal de sanitat deixarà en una situació d'"escac i mat" el sistema públic de salut, i va assegurar que representa un "veritable atemptat de terrorisme social", ja que suposarà una "privatització" de l'atenció sanitària. La diputada d'ERC al Parlament Carme Capdevila va afegir que Catalunya pagarà un "doble peatge" ja que a partir de l'1 de setembre haurà d'abonar l'euro per recepta, a part d'haver d'acomplir el decret estatal. ERC va recordar que la nova llei exclourà del sistema sanitari els majors de 26 anys que no han tingut cap contracte laboral, entre altres col·lectius.

"Dijous enterraran 30 anys de construcció del sistema públic de salut", va avisar Tardà davant de l'aprovació imminent el dia 17 de maig del reial decret de sanitat amb la majoria absoluta del PP. El diputat d'ERC al Congrés va assegurar que amb aquesta reforma es vol tendir a una privatització de la sanitat que durà a una "dualització entre rics i pobres" tal com succeeix als EUA, va advertir. Mesures com la gestió privada dels hospitals públics, atorgar major protagonisme a les mútues o implementar desgravacions fiscals per les assegurances mèdiques són algunes de les que vol implementar el govern espanyol, segons alerta ERC. Per això que el diputat republicà al Congrés va fer una crida als ciutadans a "rebel·lar-se" i que, si no, "que després ningú es queixi; no podrem mirar als ulls els nostres fills".

ERC va recordar que el decret preveu excloure del sistema públic de sanitat immigrants en situació irregular; els majors de 26 anys que no hagin cotitzat mai -per exemple, mestresses de casa que no hagin treballat mai a fora, discapacitats amb un grau inferior al 65%, estudiants o bé joves que no han tingut una primera feina-, i també els "irregulars sobrevinguts". És a dir, persones que van cotitzar a Catalunya però que per una situació d'atur no han pogut renovar els papers, de manera que es troben en una situació d'irregularitat sobrevinguda i "sovint amb família al seu càrrec", va concretar Capdevila. En aquest sentit, la diputada va demanar al conseller de Salut, Boi Ruiz, que tingui en compte aquests col·lectius quan parla de crear una targeta solidària per a les persones en situació irregular.