Lloret de Mar va aprovar ahir de manera definitiva les ordenances de civisme i via pública amb el suport de gairebé tots els partits, després de resoldre les al·legacions presentades. En aquest sentit, una de les al·legacions més significatives que es va acceptar va ser l'eliminació d'alguns articles que atribuïen la responsabilitat a pares i tutors en delictes de menors. Segons va explicar el regidor Jordi Martínez, es va haver de treure en compliment d'una sentència del TSJC que feia referència al mateix punt però de l'ordenança de civisme de Barcelona, ja que cap legislació avala aquest punt. Un cop aprovades, doncs, les ordenances es publicaran al Butlletí Oficial de la Província i entraran en vigor 15 dies després de la publicació.

Així, doncs, a banda de l'eliminació dels punts sobre la imputació dels pares per a delictes de menors, van ser poques i no molt significatives les al·legacions que es van acceptar. Una d'aquestes, però, va ser que els espectacles musicals que es facin en els hotels de la localitat es podran allargar fins les dotze de la nit i no fins les onze com estava previst. A més, també s'ha afegit una sanció per als que pertorbin el descans dels veïns en les cues de les discoteques. I s'ha afegit que els organitzadors d'esdeveniments seran responsables d'aldarulls "sempre que en tinguin coneixement".

Tots els grups van destacar la bona tasca que han fet els serveis municipals en la redacció de les ordenances i la majoria va aplaudir el procés participatiu entre tots els grups que ha portat el consistori fins aquí. En aquest sentit, destaca també el suport majoritari que van obtenir les dues ordenances. En el cas de l'ordenança de civisme, tots els grups, excepte el Millor, que es va abstenir, hi van donar suport. I en la de via pública, ICV es va abstenir i el Millor va votar en contra. El més crític va ser Marc Fuertes, el portaveu del Millor, que va afirmar que les ordenances que s'aprovaven "no es podran fer complir", perquè es necessiten "més mitjans", bàsicament agents de policia, va reivindicar. El portaveu de CiU, Josep Valles, va manifestar que "les ordenances per si soles no solucionaran els problemes", però va reivindicar que s'està "dotant Lloret d'una eina més" per aconseguir l'objectiu final que és "canviar el turisme".

Per la seva part, el regidor de Turisme, Jordi Orbitg, va assegurar que alguns sectors voldrien un relaxament de la normativa, però va destacar que ara no poden "abaixar la guàrdia". "És el moment de canviar Lloret", va afegir. El portaveu del PP, Enric Martínez, va demanar al govern que sigui dur amb la prostitució, amb la promoció del consum d'alcohol i amb el consum d'aquest al carrer. Finalment, ICV va demanar "flexibilitat" per canviar aquells aspectes que no funcionin quan s'hagin posat en pràctica.

Després dels aldarulls del passat estiu, l'alcalde, Romà Codina, va decretar un conjunt de mesures per millorar la convivència a la població. Entre elles, prohibir i sancionar les rutes d'oci nocturn conegudes com "disco tours", el consum d'alcohol al carrer o la promoció de la barra lliure, que ara estaran a les ordenances.

Així, la nova normativa preveu sancions que van dels 750 fins als 1.500 euros per a aquells hoteleres que no posin mesures per evitar el "balconing". I també multaran els clients que llancin productes líquids, boles de goma o balins des dels hotels. També es prohibeix, per primera vegada, la prostitució al carrer i faculta la policia municipal per poder comissar els diners a les prostitutes que enxampi oferint sexe. A més, segons va recordar l'alcalde, les discoteques hauran de tancar a dos quarts de sis i els clients tindran fins les sis per sortir dels locals. D'altra banda, les ordenances també sancionaran les persones que vagin sense samarreta, malgrat que els turistes podran passejar, només en banyador, pel passeig marítim. En general, les possibles sancions van dels 750 euros per a les faltes lleus fins a 3.000 euros per a les molt greus, passant per les greus.