L'Àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Palamós va realitzar durant l'anterior temporada de creuers turístics al port palamosí un complert estudi de les compres que el passatge d'aquests vaixells realitza durant l'any al comerç local. Segons fonts municipals, el resultat de l'estudi revela que els creueristes que van fer escala l'any passat a Palamós varen realitzar un total de 5.629 compres al comerç local. Aquest estudi es va dur a terme sobre una mostra de 20 vaixells, del total de 33 escales que es van fer al port de Palamós.

Per sectors, l'estudi mostra que les compres més habituals són les de roba i complements, amb 1.186 compres; tabacs amb 971; premsa, 753; supermercats i alimentació amb 664; calçats, 427; decoració i regals 369; i finalment joguines amb 63 compres.

Per companyies es concreta que els vaixells de la Thomson Dream són les que comptabilitzen més compres amb un total de 3.250; seguida de la Island Escape, amb 986; MSC Melody amb 817; i finalment la Thomson Destiny amb 576. Per poder realitzar aquest estudi es va demanar al comerç palamosí que utilitzés bosses amb els anagrames de les botigues per tal d'identificar la procedència de les compres que el passatge embarcava. El nombre de compres es varen comptabilitzar a la Terminal de Creuers del Port els dies d'escala entre les onze del matí i les dues del migdia.

El percentatge de passatgers que fan almenys una compra a Palamós és, segons aquesta mostra, del 47%. L'estudi també concreta que els establiments que han adaptat els seus horaris i productes al client de creuer són els que presenten un elevat nombre de compres, principalment dels sectors de marroquineria i calçat i roba i complements.