Un grup de propietaris de segona residència de Blanes denuncia que l'Ajuntament els cobra més car el rebut de l'aigua. Aquests veïns s'han unit en una plataforma per pressionar el consistori perquè faci marxa enrere. Si no ho aconsegueixen, amenacen d'anar als tribunals. L'Ajuntament reconeix que hi ha dues tarifes diferenciades: una per als habitatges amb consum regular i que, bàsicament, són cases de persones empadronades a Blanes (4,25 euros/mes) i una més alta (11,18 euros) per als habitatges on hi ha un consum esporàdic i que, en la majoria, són segones residències.

L'Ajuntament de Blanes cobrava fins al 2000 un consum mínim d'aigua a totes les llars. A partir d'aquell any, va canviar la normativa i l'ajuntament va decidir aplicar dues tarifes diferents, una per als habitatges on hi havia un consum "permanent i regular" i una segona tarifa, més cara, als habitatges on hi ha un consum "esporàdic". Aquesta diferenciació, a la pràctica, ha portat als propietaris de segones residències del municipi a pagar 7 euros més cada mes pel rebut de l'aigua.

Un grup de propietaris de segones residències s'ha unit sota la plataforma "Propietaris Aigua Blanes" per denunciar aquest fet i per demanar a l'ajuntament que faci marxa enrere. Ja són 170 propietaris que s'hi han adherit. El grup recorda que altres municipis de la Costa Brava, concretament Tossa, també van patir una polèmica similar el 2010 i que el Síndic de Greuges va determinar que aquesta pràctica era "irregular" i recomanava no fer diferenciació per empadronament. En el cas de Blanes, el Síndic ha actuat d'ofici i ja ha rebut les queixes de tres ?veïns. En els tres casos, ha tancat l'expedient recomanant a que deixi d'aplicar dues tarifes.

Segons dades facilitades pel consistori, a Blanes paguen la taxa més econòmica els propietaris d'un total de 15.188 llars i 8.704 paguen la tarifa cara. Això suposa que, anualment, l'ajuntament ingressa 723.825 euros gràcies a la diferència de preu que aplica a les segones residències. "Blanes és un ajuntament deficitari i per això ens ho segueixen cobrant tot i que és il·legal", va denunciar la portaveu dels veïns, Núria Suñer, que viu a Barcelona però té casa a Blanes.

Per la seva part, l'alcalde, Josep Marigó, va justificar que els propietaris que fan un ús "esporàdic o irregular" de l'aigua han de pagar més per contribuir al manteniment de les despeses de la companyia d'aigües i va recordar que el 2000 es va fer el canvi de tarificació per generar estalvi, ja que ara es paga per consum. A més, va apuntar que no tenen intenció de fer marxa enrere si no és que, per algun aspecte legal, la Justícia els obligui a canviar.