L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha decidit suprimir el registre municipal de parelles de fet, una mesura que va aprovar el ple de la corporació municipal per unanimitat de tots els grups aquesta setmana. La decisió s'ha pres, segons expressa en un comunicat l'Ajuntament, entre d'altres raons perquè amb la regulació actual els registres municipals han perdut la funció per la que van ser creats i s'ha observat que en els darrers anys s'ha detectat un increment de les peticions d'inscripció amb finalitats diferents a aquelles per les quals es va crear el Registre i, per tant, al seu parer "ha esdevingut un instrument ineficaç i innecessari".

Amb la supressió ara del registre, les peticions que es trobin en tràmit no hi seran inscrites, i així es comunicarà als sol·licitants. I segons el consistori, en canvi, les parelles que estan inscrites continuaran en el Registre mentre romanguin en aquesta situació i no hagin formalitzat la seva unió pels mecanismes que preveu la llei.

Canvi en les peticions

El Registre de Parelles de Fet de Santa Coloma de Farners es va crear l'any 1999 amb l'objectiu que s'hi poguessin inscriure les parelles que ho desitgessin, per tal de disposar d'un mitjà de prova acreditatiu de l'existència d'unions estables no formalitzades en escriptura pública en el transcurs de dos anys de convivència. La creació d'aquest registre responia a una demanda social que es va fer palesa a tots els municipis de Catalunya però amb el pas dels anys van incrementar-se les peticions amb finalitats diferents.