La comunitat educativa, amb professorat, associacions de mares i pares d´alumnes, d´estudiants i organitzacions com la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i l'Associació Rosa Sensat, s´ha proposat aturar avui el sistema educatiu per deixar clar el seu rebuig a les retallades pressupostàries en educació.

A Girona, la crida a guarderies, escoles d´educació Infantil i Primària i centres de Secundària té dues cites: una concentració davant la delegació del Govern de la Generalitat, a dos quarts d´1 del migdia, i una manifestació que sortirà de la plaça de la Independència a les 6 de la tarda.

En llocs com l´institut de Celrà les reivindicacions ja van començar ahir, quan un grup d´estudiants va acampar al hall del centre per passar-hi la nit, després d´una tarda de xerrades informatives. Una portaveu del Sindicat d´Estudiants dels Països Catalans a Celrà va explicar que amb la seva actuació s´oposen a les retallades i a la pujada de taxes universitàries, a més de rebutjar la privatització de l´ensenyament públic. Ella mateixa va aclarir que l´equip directiu estava informat de la seva intenció de tancar-se, en una acció que va comptar amb estudiants de tercer d´ESO i Batxillerat.

«Agressions» a l´educació

Les retallades promogudes tant pels governs de la Generalitat (CiU) i de l´Estat (PP) són la causa de la jornada de vaga convocada per avui, tant a l´ensenyament públic com el privat concertat. Això no obstant, el sindicat de docents majoritari als centres d'educació concertada, USOC, no l'ha convocat tot i assegurar que veu motius per protestar per les retallades.

L'aturada d´avui, a la qual està cridat a participar el sector educatiu de tot l´Estat, s'ha convocat a Catalunya per les «agressions» al sistema educatiu «a base d'eliminar recursos materials i humans», per part de l´administració. Així ho van afirmar els sindicats convocants, els quals afegeixen que les mesures que preveu el Reial Decret Llei impulsat pel ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, i acceptades per la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, suposen un «espoliació de l'educació».

L´augment d´hores lectives del professorat, que calculen que farà perdre uns 2.000 llocs de treball, substitucions de docents a partir del desè dia de baixa, canvi de model en la gestió del personal docent i investigador i d'administració i serveis a les universitats, amb previsibles acomiadaments, són algunes de les raons esgrimides.

Avui es produiran situacions diferents en centres educatius del mateix municipi, com a Caldes de Malavella, on l´escola Sant Esteve s´ha sumat a la vaga mentre que La Benaula ha optat per fer classe i organitzar una jornada reivindicativa que començarà a les 5 de la tarda amb una plantada de tendes al pati de l´escola, ja que hi passaran la nit, una lectura reivindicativa a les 6, mitja hora més tard una cassolada popular i un sopar.

La comunitat educativa de La Benaula ha adreçat una carta a les famílies del seu alumnat explicant-los les raons que els han portat a prendre aquesta decisió, entre les quals es detallen les mesures que han motivat la jornada de protesta d´avui. Com a conclusió, des de La Benaula adverteixen que «fan retrocedir molts anys el model d´educació pública que poc a poc havíem anat construint».

A Salt, els mestres de totes les escoles públiques es concentraran avui, a un quart de dues del migdia, al parc de la Maçana, «per expressar el seu rebuig a la política de retallades que pateix l'ensenyament a casa nostra». A Banyoles, també s´ha convocat una concentració a dos quarts de 6 de la tarda a la plaça dels Països Catalans.

Serveis mínims

Pel que fa als serveis mínims, la Generalitat ha fixat per avui, als centres educatius, que un membre de l'equip directiu, un auxiliar administratiu o un subaltern els cobreixin, mentre que a les escoles d'educació Infantil i Primària caldrà disposar també d'un docent per cada quatre grups d'alumnes.

A les guarderies, un terç de la plantilla queda afectat pels serveis mínims, que es recomana que siguin coberts majoritàriament per treballadors que no vulguin fer vaga.