Sobre le tema de Megaupload s´està fent una demanda conjunta per recuperar els arxius que molts usuaris teniem allà allotjats. Creuen que tindrà alguna efectivitat? O és un acte més simbòlic que cap altre cosa? Moltes gràcies per la seva atenció. J.R.

En relació a aquest tema no tenim més informació que la que ha sortit en els mitjans de comunicació. Tampoc no s’ha d’oblidar que aquest tancament ha estat ordenat per les autoritats nord-americanes, s’han dut a terme detencions a Nova Zelanda, i hi ha afectats a tot el món. En quant a la recuperació de les dades dipositades pels seus usuaris no sabem com es podrà resoldre, ja que sembla més probable que es faci un esborrat massiu d’arxius abans de fer un examen individualitzat de cada un dels arxius allotjats, per comprovar si infringeix o no drets d’autor. Les últimes notícies donen un termini de quinze dies abans de començar a esborrar aquestes dades per part dels servidors. Com veurà, els esdeveniments es succeeixen amb molta rapidesa, el que ens fa dubtar que alguna demanda iniciada des d’aquí pugui donar resultat immediat. El que seria desitjable que en aquests dies es poguessin donar solucions als usuaris.

Miquel GARCIAS MIQUEL

Advocat

Ryanair (no sé si més companyies ho posen al contacte) fa acceptar que nosaltres som els únics responsables del contingut del nostre equipatge i que ningú no hi ha posat res sense la nostra autorització. Com podem saber si quan som a l´aeroport algú ha manipulat el nostre equipatge? I aprofito, relacionat amb aquest tema: si nosaltres portem un portàtil amb tots els arxius xifrats en poden obligar a desencriptar-los per veure el contingut del nostre ordinador? Gràcies!!!

En relació a la primera qüestió que ens planteja, entenc que per poder esbrinar qui ha manipulat el seu equipatge, hauria de contactar amb la seva companyia per tal que l’informés del personal autoritzat o encarregat de gestionar aquests serveis. Per altra banda, respecte a la segona qüestió, cal tenir en compte l’annex del Reglament 820/2008 de 8 d’agost de la Comissió Europea el qual estableix al seu apartat 4.3.2 que “els ordinadors portàtils i altres articles elèctrics de gran grandària es retiraran de l’equipatge de mà abans de passar el control i es controlaran per separat". En cap cas però, s’estableix que els agents de policia puguin examinar els arxius d’un ordinador, ja que els documents i correus electrònics continguts en un ordinador personal estan emparats pel dret constitucional a la intimitat i a la inviolabilitat de les comunicacions, establert a l’article 18 de la Constitució Espanyola. Finalment, cal tenir en compte l’article 197.3 del Codi Penal, el qual tipifica la conducta d’aquell qui, sense autorització, accedeix a programes informàtics continguts en un sistema informàtic.

Joel MAÑAS SERRA

Advocat

Bon dia, és legal que em fotografiin o gravin al carrer (espai públic) sense el meu consentiment? He aparegut en la portada d´un diari passejant pel carrer, només vull saber què hagués passat si hagués demanat que no es publiqués la foto perquè volia preservar la meva intimitat.

Aquest tema ja l’hem respost en altres consultes, el que prova que és una qüestió d’interès. Simplificant, direm que la normativa legal vigent la constitueix la Llei Orgànica 1/1982 de Protecció civil dels drets a l’honor, intimitat personal i pròpia imatge. L’article 7.1 estableix com a intromissió il·legítima la captació d’imatges d’una persona (s’entén que sense el seu consentiment). Però al mateix temps, l’article 8.2 disposa que el dret a la pròpia imatge no impedeix la informació gràfica d’un succés públic quan la imatge d’una persona sigui accessòria. En el cas dels menors, els drets a la seva imatge es regulen específicament a la Llei Orgànica 1/1996 de protecció jurídica del menor.

En relació a la seva consulta, no seria vàlid que li fotografiessin o gravessin al carrer si vostè no dona el seu consentiment, tot i que aquest consentiment es pot entendre que s’ha donat tàcitament. També podria haver demanat que no es publiqués la seva fotografia sense el seu consentiment. Disposaria de la possibilitat d’exercir les accions procedents per retirar-la, i si procedeix, demanar danys i perjudicis. Ara bé, tingui en compte que aquest tema té molts matisos i no caben solucions genèriques a priori.

Miquel GARCIAS MIQUEL

Advocat

Puc denunciar a un detectiu privat si l´he enxampat remenant les meves escombraries o veig que m´està espiant? Tenen algun privilegi com la policia per la seva professió o els mateixos que qualsevol altre ciutadà? Molt amables. Rosa.

Els detectius privats es regeixen per la llei 23/1992 de 30 de juny de seguretat privada. Com a tals, els detectius privats estant habilitats per llei per realitzar investigacions i seguiments. De totes maneres, no poden realitzar investigacions sobre delictes perseguibles d’ofici havent de denunciar davant l’autoritat competent qualsevol fet d’aquesta naturalesa que arribi al seu coneixement. A la vegada, en cap cas poden utilitzar per les seves investigacions mitjans personal o tècnics que atemptin a l’honor, a la intimitat personal o familiar, a la pròpia imatge o al secret de les comunicacions.

Pau VILA RUTLLANT

Advocat

M´han advertit que la informàtica de la nostra empresa es dedica a llegir els correus personals de tothom. Com em recomanin que actui per poder denunciar aquesta irregularitat? Entenc que caldria que ho pogués demostrar.

Per dir-li com hauria d´actuar adequadament hauríem de conèixer si aquesta informàtica actua per ordre de l´empresa o pel seu compte i la utilització que fa d´aquesta informació. En tot cas, sí que li podem dir que pot estar vulnerant el dret al secret de les telecomunicacions i de la intimitat. En tot cas, per realitzar qualsevol tipus d´actuació hauria de poder demostrar aquesta vulneració.

Luis MORENO PRAT

Advocat