La Maria Isabel viu en un pis adaptat a la seva discapacitat -del 72% que li impedeix caminar sense crosses- a Figueres des del 1998. Va contractar una hipoteca amb el seu marit aleshores, de qui es va separar però l'any 2006, després de separar-se i que ningú els comprés l'immoble, va contractar una segona hipoteca amb Bancaja -ara Bankia- per comprar la part al seu anterior company. Diu que va començar pagant 600 euros però que ara havien arribar als 900. Treballa a l'ONCE. "Per circumstàncies, estic cobrant al voltant dels 1.200 euros i la meva parella està a l'atur. Era pagar o menjar". Des del desembre que no abona les quotes i aquest mes li han fet arribar l'execució hipotecària i l'han informat que ha de pagar aproximadament 120.000 euros -uns 35.000 més en concepte d'interessos.

"Des del banc m'han explicat que tinc un termini de deu dies -en un principi era el 24 de maig però ara s'ha allargat fins a l'11 de juny- per pagar sinó la casa sortirà a subhasta per 135.000 euros. I si ningú la compra, que és el més probable, el banc se la quedarà per un 60% del valor. És a dir que encara hauré de pagar 50.000 o 60.000 euros. Endeutada de per vida i sense casa", explica la Maria Isabel. Reconeix que el procés està molt avançat i que encara no té advocat.

"He demanat que se me n'assigni un d'ofici perquè no puc pagar-ne cap més però encara no m'han respost", insisteix. Segons fonts consultades, el procés quedarà aturat fins que el Col·legi li respongui i li atorgui un lletrat o no. També s'ha posat en contacte amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, que tot just s'està constituint a la ciutat.

Vol que l'ajudin a gestionar un procés que, diu, ha intentat negociar amb el banc sense èxit. "Sé que hi ha molts casos com el meu però cal fer alguna cosa. No pot ser que haguem de marxar de casa i seguir pagant. Tampoc pot ser que un banc, Bankia, al qual s'injecten diners públics faci això", insisteix. Per això, ella demana que se li concedeixi la dació en pagament. És a dir, entregar el pis i solucionar el deute amb l'entitat. "Almenys que em deixin buscar algun lloc que pugui pagar adaptat a les meves necessitats especials o que em deixin quedar-me a viure aquí pagant un lloguer o com vulguin però que no em facin fora perquè no tinc on anar", assegura.

D'altres casos a la ciutat

Figueres va registrar a finals de l'any passat el primer cas de dació en pagament de la demarcació amb el cas d'una parella, també amb diferents graus d'invalidesa. Precisament, la dona, Loli Garcia, es troba ara al capdavant de la plataforma que es vol constituir a Figueres. Explica que el seu cas no va arribar tan lluny com el de la Maria Isabel. "Nosaltres vam negociar-ho amb el banc des del primer mes que no vam poder fer front a les quotes, no ens van arribar a informar de l'execució hipotecària", explica. Ara, però, estudiaran el seu cas.

D'altra banda, el jutge també va acceptar l'entrega d'un pis per saldar el deute a través d'un recurs interposat per Casellas Advocats fa unes setmanes. En el seu cas, el clients van denunciar l'entitat bancària perquè un cop portada a terme l'execució hipotecària, li demanava que seguis pagant una part del deute.