Els hotels de les comarques de Girona van patir al mes d'abril una davallada del 10,3% en les pernoctacions, un descens molt més acusat que la mitjana estatal, que va ser del 4,8%. El mes d'abril no és un dels que més turisme porta, però aquest any, igual que l'anterior, ha tingut la Setmana Santa, fet que el converteix en un fiable indicador de com pot anar la temporada turística que està a punt de començar. El descens s'ha donat tant en turisme estranger com en nacional (entenent com a tal els catalans i espanyols), si bé en força major percentatge entre aquest darrer (-13%) que entre el primer (-8,4%).

L'abril del 2011 els hotels de les comarques de Girona van arribar a les 930.877 pernoctacions, dividides entre les 378.020 dels clients nacionals i les 552.857 dels estrangers. Segons les dades donades a conèixer ahir per l'Institut Nacional d'Estadística, aquest mes d'abril els hotels gironins han arribat únicament a les 835.394 pernoctacions, repartides entre 328.966 de clients nacionals i 506.428 d'estrangers. Un descens en tots els àmbits, tant en el total (del 10,3%) com en turisme nacional (del 13%), com en estranger (del 8,4%). En només un mes -i no en cap dels de més afluència- s'han perdut unes 100.000 pernoctacions hoteleres. Cal destacar que en el mateix mes d'abril, a Catalunya les pernoctacions d'estrangers van créixer un 2,5% (les de nacionals, en canvi, van baixar un 4,2%).

El cas de la Costa Brava

No podien presentar xifres gaire diferents els hotels de la Costa Brava en particular, ja que són els que acullen la majoria de turistes de la demarcació gironina. Els establiments del litoral han obtingut 811.924 pernoctacions, xifra que suposa un descens del 9,5% respete a l'abril del 2011, i també n'han perdut de nacionals (-11,5%) i d'estrangeres (-8,2%). Els percentatges són lleugerament millors que els del total de la demarcació, però així mateix no conviden a l'optimisme.

Sobretot perquè, tot i que la crisi es deixa notar en el sector turístic de tot l'Estat, ho fa en percentatges molt menys negatius que els gironins. En total, els hotels espanyols van registrar 21,5 milions de pernoctacions l'abril d'aquest any, fet que suposa un descens del 4,8% respecte al mateix mes del 2011.

D'igual manera que en el cas gironí, aquest descens de les pernoctacions es va deure tant al comportament dels turistes espanyols, que en el quart mes del 2012 van retallar un 5% la seva estada en aquests establiments, com el dels turistes estrangers, que van reduir les seves pernoctacions en hotels un 4,6%.

Els viatgers procedents d'Alemanya i Regne Unit van concentrar, respectivament, el 24,6% i el 20,8% del total de pernoctacions d'estrangers l'abril. El mercat alemany va experimentar una disminució interanual de les seves pernoctacions del 9,8% i el britànic del 6,8%.Per la seva banda, els procedents de França, Itàlia i Suècia, següents mercats emissors, van registrar taxes interanuals del -8,8%, -9,3% i 12,5%, respectivament.

Per comunitats autònomes, el principal destí elegit pels estrangers va ser Canàries, amb un retrocés del 10,1% respecte a abril de 2011, seguida de Catalunya, amb un augment interanual del 2,5%, i Illes Balears, amb una caiguda del 3,8%.

Andalusia, Catalunya i la Comunitat Valenciana són els destins principals dels viatgers residents a Espanya, amb taxes interanuals de pernoctacions del -3%, -4,2% i -0,3%, respectivament.

El major grau d'ocupació per places durant el mes d'abril el vaassolir Canàries, amb un 63,7%, seguida d'Illes Balears (59%) i la Comunitat de Madrid (55,5%).

Les zones turístiques amb major grau d'ocupació i major nombre de pernoctacions se situen a les illes i costes.