Girona no té pes polític al sud de la Tordera. Un cop tancat el procés de renovació de les direccions catalanes, a excepció del PPC i ERC, cap formació política ha donat rellevància als polítics gironins. Entre els grups amb representació gironina al Parlament, el balanç no pot ser més minso. Només Esquerra Republicana pot somniar amb apropar-se a la representació dels populars amb cinc membres en l'executiva nacional.

A Convergència Democràtica de Catalunya, només figura la banyolina Irene Rigau com a presidenta del Consell Nacional, mentre que la resta de càrrecs deci?sius són ocupats per militants barcelonins. Per compensar aquesta manca de representació en la direcció, CDC agrupa diversos consellers nacionals dins el Consell, com Miquel Calm, Xavier Crespo o Eudald Casadesús, entre d'altres. El nou president de Convergència Democràtica a les comarques gironines, Pere Vila, considera que "tot és millorable, començant per nosaltres". Vila va remarcar que "a part de la reivindicació que s'ha fet fins a dia d'avui, aquesta demanda la continuarem fent perquè és cert que som un partit de molts militants i molts òrgans i és difícil l'encaix, però la nostra obligació és demanar més pes". Pel que fa al seu soci de federació, Josep Antoni Duran i Lleida, només ha decidit comptar amb una dona gironina per la nova direcció d'Unió Democràtica: la diputada al Congrés per Girona, Montse Surroca. En aquest cas, però, suposa un increment de la representació, ja que en l'anterior direcció no hi havia cap gironí.

El Partit dels Socialistes de Catalunya, per contra, ha mantigut exactament la mateixa representació que tenia de la quota gironina: 3 persones i els tres mateixos noms. Es tracta del president del grup parlamentari Joaquim Nadal, de la diputada i exconsellera Marina Geli i de la senadora Iolanda Pineda. En el moment de l'elecció, l'ara president del PSC a les comarques gironines, Joaquim Nadal, ja va posar de relleu que en un context de davallada electoral era complicat defensar l'augment de la representació. A més, la delegació gironina va arribar dividida pel que feia al candidat a primer secretari, la qual cosa va dificultar encara més que els socialistes gironins obtinguessin una representació més amplia.

Cinc gironins i 40 membres

Esquerra Republicana compta amb cinc representants de les comarques gironines, en una direcció de més de 40 membres. En l'actual executiva se situa l'antic president regional de Girona, Josep Carrapiço, que s'ocupa de la secretaria d'organització. Pel que fa a l'escriptora Maria Mercè Roca, és al capdavant de la Secretaria Nacional de Política Cultural i Educació. Per altra banda, la presidenta de la comissió sectorial de Política Lingüística de Girona, Meius Ferrés, porta la secretaria nacional de Partit en Xarxa i Cesc Iglésies, responsable de Planificació Estratègica i Projectes de l'Agència Catalana de Turisme, s'encarrega de la Secretaria Nacional d'Estratègia i Anàlisi Electoral. Cal comptabilitzar també l'important paper que juga l'exalcalde republicà de Palafrugell, Sergi Sabrià, que va ser escollit president del Consell Nacional. També podria incloure's en la quota gironina el nou president regional Josep Maria Rufí, per les seccions territorials.

La diferència és la important presència gironina dins la nova estructura del PP català, que ha passat de 3 a 6 gironins. Per al president provincial, Enric Millo, "és la recompensa a la bona feina que s'està fent des del Partit Popular de Girona i demostra la confiança de la presidenta, Alícia Sánchez Camacho". El mateix Millo és vicesecretari d'acció política i econòmica, mentre que en la nova estructura, la diputada del PPC per Girona al Congrés dels Diputats i portaveu a l'Ajuntament de Girona, Concepció Veray, s'encarrega de la secretaria d'Àrea de Relacions Institucionals; el Secretari General del PPC a Girona, José Luis Montero, és secretari d'Àrea d'Infraestructures i Jordi Farré, número dos al Senat per Girona en les darreres eleccions generals, va ser nomenat coordinador de relacions amb Iberoamèrica.

Les altres dues incorporacions gironines al Comitè Executiu del PP català en qualitat de vocals han estat la de la vicepresidenta del Consell Comarcal del Gironès i regidora a l'Ajuntament de Girona, Cuca Mascort, i la del portaveu dels populars a l'Ajuntament de Blanes, Salvador Tordera.

ICV tanca al novembre

En el cas d'Iniciativa per Catalunya, el procés de renovació no es tancarà fins al novembre vinent. Tanmateix, l'actual direcció executiva, que té com a president Joan Saura i com a secretari general Joan Herrera, només compta amb dos gironins: Joan Boada i Cristina Andreu. A més, el Consell Nacional que es va votar a la novena Assemblea tenia una llista formada per 243 persones, entre els quals també figura Emili Santos.