La nova llei de bon govern que ha aprovat l'Executiu de Mariano Rajoy pot posar en perill les retribucions que reben els alcaldes de municipis petits de Catalunya. La nova normativa preveu que a partir de 2013, mitjançant la llei d'acompanyament de Pressupostos, el Govern Central pugui limitar els sous als batlles. La Conselleria de Governació de la Generalitat tem que, en el cas de poblacions de menys de 2.000 habitatnts, no es pugui donar cap retribució a les autoritats municipals des de la Generalitat.

En l'actualitat els alcaldes de poblacions grans tenen autonomia municipal per decidir el sistema i les quantitats retribuitives per exercir les seves tasques municipals. La normativa vigent no regula les contraprestacions a percebre pels càrrecs electes i, per tant, aquestes es poden determinar a lliure arbitri de cada ajuntament en funció de la partida pressupostària corresponent i les peculiaritats de cada electe o consistori.

No és així, però, en els municipis petits. Davant aquesta falta d'autonomia, l'anterior govern de la Generalitat va decidir facilitar que els alcaldes de pobles de menys de 2.000 habitants tinguessin una retribució mínima per compensar-los per la seva tasca.

L'aprovació a l'abril de 2009 del decret pretenia "fomentar l'accés a l'activitat política i dignificar l'activitat dels càrrecs electes dels municipis més petits de Catalunya". Per exemple, municipis com Sant Pau de Segúries, Campelles, Ullà, Colomers o Setcases es van veure beneficiats per aquesta mesura. La Generalitat va destinar al conjunt de Catalunya poc més de 1,2 milions d'euros a l'any.

L'anterior Conselleria de Governació i Administracions Públiques, qui va promoure la mesura, va atorgar els primers ajuts, a 410 pobles de tot Catalunya. Si es compensava la feina feta als ajuntaments petits amb un sou, que va des dels 860 als 1.450 euros per càrrec electe, la Generalitat sostenia que més veïns del poble voldrien dedicar part del seu temps a la política local.

Les compensacions per l'abonament de sous als càrrecs electes variaven en funció del nombre d'habitants que té el municipi. Comença amb els 861 euros per a pobles de fins a 100 habitants; 1.033 euros per a municipis de 101 fins a 500 veïns, i un màxim de 1.458 euros per a pobles de 501 i fins a 2.000 habitants.

El sou el pot rebre algun altre responsable polític municipal sempre que l'alcalde tingui un altre càrrec de responsabilitat pel que ja rebi un sou, sigui per exemple a la Diputació o en un consell comarcal, la compensació econòmica és per a "d'altres persones electes que exerceixin el seu càrrec en règim de dedicació exclusiva o parcial".

La Conselleria de Governació va assegurar aquesta setmana que estarà pendent de com desenvolupa el Govern central aquesta nova llei de Bon Govern.

Fonts de la Conselleria de Governació de la Generalitat van considerar que pel fet que els alcaldes de pobles petits en no tenir autonomia municipal és possible que es vegin afectats. Tanmateix van assegurar que "estarem a l'aguait" perquè es pugui regular d'una manera clara i que Catalunya pugui seguir pagant els seus alcaldes.