El ple del Consell Comarcal va aprovar ahir demanar a l'Institut Català del Sòl (Incasòl) que aturi la comercialització de la finca situada al paratge Torre d'en Mornau del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Es va fer amb el suport de tots els grups (CiU, PSC, ERC i ICV) i amb l'oposició del PP, que va assegurar que ara no és el moment d'assumir un espai com aquest. La proposta, que ja havia estat aprovada pels ajuntaments de Pau, Castelló d'Empúries i Peralda, també proposta que l'ens comarcal s'impliqui en la coordinació per redactar un pla d'usos i gestió de l'àmbit.

La venda d'aquest espai de 90,1 hectàrees es va posar sobre la taula fa uns mesos i els municipis del seu terme s'hi van oposar de seguida. Van demanar al Departament de Territori i Sostenibilitat que intentés aturar la seva venda per evitar que la finca que és pública passi a mans privades. Des d'un primer moment es va parlar d'un interessat, un empresari francès dedicat a l'explotació de plantes aromàtiques. Ahir precisament el president del consell, Xavier Sanllehí, explicava que temien que ja fós tard per aturar-ho. Malgrat això, van demanar en bloc -a excepció dels populars- que no es tirés endavant. L'Incasol la va posar a la venda per 2,5 milions per alleugerir el deute que arrosseguen i per "aconseguir millorar la gestió de la finca". De fet, Territori i Sostenibilitat va assegurar que malgrat que passi a mans privades seguirà estant protegida.

D'altra banda, el Consell va rebutjar la moció per retirar els honors al Rei i als membres de la Casa Reial, presentada per ERC. Va aprovar, en canvi, un moció de rebuig a la possible fusió de municipis per reduir-ne la quantitat que s'ha plantejat.