La Sindicatura de Comptes de Catalunya va detectar el 2006 irregularitats en diverses operacions efectuades entre la societat Centres Mèdics Selva Maresme S.L. (CMSM) i el llavors alcalde de Lloret de Mar i ara diputat de CiU al Parlament, Xavier Crespo. Així es desprèn d'un projecte d'informe de l'òrgan fiscalitzador de la Generalitat, tot i que una acta de la sindicatura del 23 de novembre del 2006 va deixar sense efectes l'encàrrec efectuat un any abans per fer l'informe. El dictamen no va veure la llum perquè la sindicatura va aprovar el 2006, amb l'únic vot particular del síndic a proposta d'ICV, Agustí Colom, deixar sense efectes l'acord que havien contret un any abans per encarregar l'informe.

El vot particular de Colom lamentava que la decisió de la sindicatura constituïa, segons la seva opinió, una peculiaritat en els procediments de l'òrgan i no era la seva "forma pròpia d'actuar". Segons figura en el vot particular de Colom, l'informe certificava l'existència de "diverses irregularitats" que podien derivar en responsabilitats comptables, administratives i fiscals en operacions efectuades per Centres Mèdics Selva Maresme (CMSM). L'informe havia detectat despeses sense justificar de CMSM per valor de 334.000 euros, en part pagades a Crespo i a la seva dona, tots dos, metges.

A banda d'irregularitats en pagaments a Crespo i Oliva, l'informe també alertava que la societat havia presentat comptes al registre mercantil que no incloïen determinades operacions realitzades per l'entitat, i pagaments per prestacions de serveis professionals que no acreditaven la documentació suficient.

Els treballs de la Sindicatura, que fins ara no han vist la llum, van començar arran d'un informe enviat per l'Interventor General de la Generalitat, i finalment la Sindicatura ha decidit enviar l'informe de l'interventor al Tribunal de Comptes.

Crespo dóna el cas per tancat

L'exalcalde de Lloret, Xavier Crespo, va donar ahir el cas per "tancat" i va recordar que la seva actuació té un doble aval: primer la Sindicatura va desestimar l'informe i després el Tribunal de Comptes va fallar a favor seu argumentant que no havien existit irregularitats. Crespo va lamentar que el cas hagi tornat a llum per simples "ganes de fer mal", i va sentenciar que si a ell i la seva dona se'ls ha vinculat a activitats del sector sanitari és pels molts anys que han exercit com a metges.

El conseller d'Interior, Felip Puig, va elegir el gener del 2011 Crespo per ocupar la secretaria de Seguretat i aquest va semblar que deixaria el seu acte de diputat, però un mes més tard es va desdir, va renunciar al càrrec i va mantenir la seva acta al Parlament.

Per la seva part, la Sindicatura de Comptes va informar ahir que el document en qüestió, que avançava ahir el diari El País, era "un projecte" que, en no ser aprovat, mai no es va tenir en compte com a conclòs, i que en tot cas es va elevar al Tribunal de Comptes, un organisme que va decidir no procedir contra l'investigat. A més, la Sindicatura explica que, en cas que el Parlament demani que l'informe sigui públic, "s'haurà de realitzar", el que suposaria que el ple de l'organisme hauria de discutir-lo i aprovar-lo "amb la possibilitat que patís modificacions" respecte el projecte inicial.

El ple de la Sindicatura va aprovar amb sis vots a favor arxivar el projecte d'informe. Des de la Sindicatura constaten la sorpresa de l'actual Síndic Major, Jaume Amat, que s'hagin conegut els detalls de les votacions "quan d'acord amb la llei les deliberacions del ple són secretes".

CiU vol que ICV demani perdó

ICV-EUiA va demanar a la presidenta del Parlament tenir accès auna còpia de l'informe que es va arxivar el 2006. El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, va criticar "l'actitud malaltissa" d'ICV-EUiA per la seva petició d'obtenir la còpia. Turull es va mostrar favorable que els ecosocialistes accedeixin al dictamen, amb la condició que, una vegada llegit, el líder d'ICV-EUiA al Parlament, Joan Herrera, "comparegui i demani perdó a Crespo".