L'equip de govern de CiU a la Jonquera proposarà l'empresa Montfalcó S.L en el proper ple d'aquest dijous com a adjudicatària de la concessió i explotació del primer aparcament vigilat per a 86 camions al sector de la Duana. La previsió és que l'espai entri en funcionament a finals de 2013, després que el concurs quedés desert i es rebaixéssin els requisits econòmics. Finalment, el projecte ha rebut l'oferta de dues empreses. Entre les modificacions, hi ha hagut la rebaixa del cànon inicial de 277.000 euros a 125.000. La resta-162.000 més- es repartirà en els 24 anys de concessió. "Hem cregut convenient abaixar el cànon perquè vèiem que era molt difícil assmir-ho, a banda del cost de l'obra", diu l'alcaldessa, Sònia Martínez.

L'equipament ocuparà 14.730 metres quadrats d'uns terrenys de tocar de Duana, que en fan 18.000 en total. L'Ajuntament els va comprar va uns anys al Ministeri d'Hisenda. D'entre els serveis que l'espai oferirà, hi haurà un bar-restaurant, una botiga, una zona de dutxes, banys, una bugaderia i també s'està estudiant incloure-hi una zona de rentat de vehicles. El canvi principal, però, és que passarà a estar tancat, ben il·luminat i controlat amb un sistema de càmeres de vigilància amb l'objectiu de garantir al màxim la seguretat dels seus usuaris, que pagaran per a poder aparcar-hi.

Així, es busva evitar els nombrosos robatoris que s'han produït en els darrers anys mentres els transportistes aprofitaven per descansar. Es tracta de la segona vegada que es posa a concurs la seva explotació. La primera es va dur a terme l'any passat però no es va presentar cap interessat i el març de 2011 es va declarar desert. En la nova convocatòria han rebut la proposta de dues empreses -Casellas Batlle Transports S.L i Montfalcó S.L- i aquesta última s'ha acabat imposant en oferir millors condicions econòmiques.

Segons Martínez, aquestes millores suposen uns 60.000 més d'ingressos per a l'Ajuntament del total previst i exigit en el concurs. També s'ha passat d'un termini de concessió de 25 anys a 24 i una rebaixa d'un 12% el preu de les tarifes calculades en l'estudi de viabilitat. El consistori també, diu, ha tingut molt en compte la millora del cànon anual. El concurs el quantificava en 9.000 euros però l'empresa n'ha ofert 16.000, a banda d'incrementar el valor del cànon variable previst en funció de l'ocupació. El valor de les obres està xifrat en uns 500.000 euros.

La posada en marxa de l'aparcament és una "molt bona notícia" per al municipi. No només perquè li suposarà uns ingressos sinó perquè ha de permetre "millorar-ne la imatge".

Per l'alcaldessa, aquesta zona, situada al nord, està "molt deteriorada", ja que és un espai obert que es troba en condicions de deixadesa. A més, el fet de tenir-lo tancat evitarà que sigui una zona freqüentada per prostitutes com passa en aquests moments. Amb tot, Martínez insisteix que es tracta d'un punt estratègic perquè, a banda de comunicar amb l'N-II, a la sortida té una rotonda que connecta amb l'AP-7 en direcció a la frontera francesa.

Aquest dijous es votarà la proposta inicial d'adjudicació i al proper ple es farà la definitiva. L'alcaldessa espera que les màquines comencin a treballar passat l'estiu i que l'espai pugui entrar en funcionament a finals de l'any vinent.