El Consell va aprovar aquest dimarts la creació de l'Agència Comarcal de l'Energia (ACE) amb l'objectiu de promocionar l'eficiència energètica al territori i facilitar l'ús de les energies renovables als ajuntaments de la comarca. De moment, es troba adscrit a l'àrea de Medi Ambient.

L'ens treballa des de l'any 2003 en diversos projectes vinculats a l'eficiència energètica. Això, expliquen, ha evidenciat la necessitat d'implantar un servei d'àmbit supramunicipal que coordini les actuacions al territori. D'altra banda, la necessitat de col·laborar amb els municipis petits en aquesta gestió o en la redacció de Plans d'acció energètica (PAES) han motivat que es tirés endavant el projecte. En aquests moments, l'agència està redactant aquests plans a set municipis de la comarca.

El Consell Comarcal centralitzarà els serveis d'habitatges de Figueres, Roses i Castelló a partir del proper mes de juliol. La mesura, diuen, permetrà reduir la despesa, estalviar en suport administratiu i millorar el servei a la població. El president de l'ens, Xavier Sanllehí (CiU), ha explicat que fins ara aquest servei no arribava a tota la comarca perquè només aquestes poblacions tenien borsa. L'actuació, a més, preveu que es pugui gestionar el parc d'habitatges d'altres municipis que hi estiguin interessats. Figueres ja ha anunciat que les dues persones que tenien a l'oficina de l'OMAC es destinaran a d'altres serveis municipals que necessiten reforços.

El Consell ja va abordar en una comissió informativa el passat mes d'abril que s'estava gestionant la creació d'una única oficina d'habitatge, tal i com va publicar aquest diari. Aquest és un més dels serveis que l'ens comarcal treballa per mancomunar. També s'està treballant en propostes com ara el transport urbà i interurbà de Figueres, Roses i Castelló o a compartir tècnics. Les escombraries o l'enllumenat són altres dels temes en què s'està avançant. A més, precisament dimarts el Consell va signar un conveni amb Endesa per assessorar el 68 municipis per oferir-los millors prestacions en els serveis. Ara, el que es materialitzarà la unificació en matèria d'habitatge, que és competència de la Generalitat però que té delegat a les administracions locals. La voluntat del Govern català, expliquen, és que es vagin centralitzant serveis. "Això es va acordar en una reunió amb el departament d'Habitatge. Nosaltres agafarem més personal però tot i així s'ha aconseguit disminuir un 25% l'aportació per a tota la comarca amb aquest acord. És a dir, que amb menys pressupost l'oficina d'habitatge es comarcalitza", diu Sanllehí. En el cas de Figueres, la mesura suposarà destinar el personal que tenien per a aquest fi a altres serveis municipals que ho requereixin. En el de Roses i Castelló, que ho gestionaven conjuntament a Castelló, també suposarà que se centralitzi la documentació al Consell. "Per nosaltres no canviarà gaire perquè continuarem tenint una persona que informarà però sí que es millorarà la gestió del parc d'habitatges amb una documentació unificada", explica el regidor de Benestar de Roses, Marc Danés (CiU).