Una figuerenca gestora cultural, Maite Oliva, ha impulsat un portal que oferix un mapa mundial de l'art i patrimoni a l'espai públic. El projecte, que actualment compta amb gairebé 16.000 continguts d'arreu del món, consisteix en una plataforma en línia amb continguts oberts que sobre una cartografia de Google, permet localitzar i consultar informació sobre aquests espais i equipaments. En aquests moments estan fent buidatge dels continguts de vikipèdia però ja estan treballant perquè properament els usuaris puguin penjar-hi informació.

Tot va començar l'any 2009 quan Oliva estava gestionant un espai públic d'exposicions a Figueres i buscava un portal on poder fer difusió del patrimoni. "Vaig veure que hi havia un buit en aquest àmbit però que, en canvi, hi havia d'altres temes com per exem?ple d'excusionisme", explica. Aleshores va començar a treballar en aquesta plataforma que el passat mes de març es va presentar a l'espai Arts Santa Mònica de Barcelona amb 8.000 contiguts i que ahir ho va fer al Museu de l'Empordà de Figueres, amb les referències doblades i arribant a les 16.000. L'espai està dirigit al públic en general però també a sectors com ara el turístic, el cultural o l'educatiu.

De fet, explica la ideòloga del projecte, es tracta d'un espai de consulta gratuït però també s'ofereix la possibilitat a administracions o a qui ho demani de fer un buidatge al portal de catalègs de patrimoni o d'altres informacions sobre l'art. I és que s'hi poden trobar tot tipus de manifestacions artísitiques que es trobin a l'espai públic, des d'arquitectura, a escultura, festivals o exposicions urbanes. Estarà disponible en sis idiomes -entre els quals hi haurà el català, l'espanyol, el francès, l'anglès o el portuguès- i de moment ha aconseguit idear "l'estructura". La idea, diu Oliva, és que es vagi omplint progressivament de continguts. "N'hi estem incorporant uns 4.000 mensuals", afegeix.

El projecte, per al qual Oliva compta amb el suport d'entitats i membres d'empreses, té també el suport del Ministeri de Cultura, la Diputació de Girona, el Patronat de Turisme Girona Costa Brava, ?l'ajuntament de Figueres i ?l'Eurorregió Pirineus Mediterrània.