Un grup de ciutadans de Tossa de Mar han creat una plataforma contra el projecte del futur port esportiu que l'Ajuntament vol fer a Es Codolar. En concret, la Plataforma, que es diu "Aturem el port", sorgeix i està integrada pels Amics de Tossa de la Unesco i pels integrants que formaven l'associació Salvem els Cars també de Tossa. L'associació rebutja el projecte per un seguit d'aspectes, fins a nou, que exposa en un manifest que han elaborat i penjat en el blog que han creat i una pàgina de Facebook.

La presidenta d'Amics de Tossa de la Unesco i portaveu de la plataforma, Maria Eugènia Serrat, va explicar que per ara són una trentena de persones els que la integren i que treballen per preparar diferents actuacions per als propers mesos. De moment, segons va explicar Serrat, només s'han constituït i han començat a penjar algunes pancartes pel poble amb el lema "Aturem el Port de Tossa". A més, han elaborat el manifest on desgranen fins a nou aspectes pels quals consideren que la infraestructura perjudicaria.

En concret, rebutgen el Port, segons destaquen en el manifest, perquè a Es Codolar l'envolta "un petit ecosistema litoral d'un notable interès"; i per l'impacte paisatgístic, que consideren que "seria enorme i afectaria un dels entorns marins més ben conservats de la Costa Brava". Afegeixen, a més, que una de les "conseqüències directes seria la desaparició d'una part important del camí de ronda entre Lloret i Tossa". També destaquen la contaminació que farien els vaixells, que hi podria haver una reducció de les platges i l'augment de població que hi podria haver al mes d'agost, que "suposarà un impacte negatiu en la qualitat de vida" dels tossencs. Finalment, critiquen el model que suposa, que el projecte "contradiu" els principis de la Carta de Tossa i de l'agenda local 21 i que no crearà llocs de feina, perquè les empreses es portaran el seu equip.

Per altra banda, Serrat va explicar que estan planificant altres actes, que "encara no estan consolidats", on volen exposar i donar informació de com podria afectar -des del punt de vista econòmic i ambiental- el projecte del port. En aquest sentit, va avançar que volen organitzar trobades amb la presència de tècnics i experts que donin més informació sobre les conseqüències de la infraestructura. "Anem a remolc de veure'ls a venir", va explicar Serrat, que va afegir que aniran fent actuacions en funció del que s'anunciï.

Cal recordar que el passat mes de març, l'Ajuntament va signar un conveni amb dos inversors (les societats STAR ASSETS i FEANDA 2) per fer un port esportiu a Es Codolar, però condicionat a la realització d'un referèndum. L'acord estableix que el port ocuparà 33.046 metres quadrats i tindrà 396 amarratges, magatzems, locals comercials i un aparcament per a 400 vehicles. A més, el projecte inclou la construcció de deu xalets de luxe i d'un hotel de cinc estrelles, que se situaria a l'antic camí de Lloret -al sector Ses Alzines- i ocuparia 8.000 metres quadrats. Tota l'àrea es complementaria amb un petit hospital marí, que permetria investigar i tractar espècies de la zona. I finalment, es construiria un túnel per permetre la connexió entre el port i el nucli de Tossa.