Un estudi ha posat de relleu que els ajuntaments haurien de reduir les inversions en equipaments i infraestructures gairebé a zero si pretenen fer front als problemes socials que està generant la perllongada crisi econòmica. L'estudi considera que s'han de fer plans d'inclusió social per detectar quins són els col·lectius més vulnerables i evitar que la gestió del pressupost vagi a serveis que després no es poden finançar ni tenen utilitat. L'informe també revela la necessitat d'una gestió més participativa de la política i la necesitat d'organitzar els serveis municipals d'una manera més eficient.

La consultora Neòpolis, que ha treballat amb diversos ajuntaments de les comarques gironines, ha elaborat unes recomanacions per als consistoris sobre tres bases per afrontar la situació de crisi: la gestió dels recursos, l'organització municipal i la transparència. Precisament pel que fa als diners públics, el dictamen recomana "acabar amb la política de pedra, ara és l'hora de les persones".

Des de Neòpolis, en lloc d'invertir en equipaments, es considera necessari que s'estudiïn les vulnerabilitats a partir de les dades demogràfiques, socials i econòmiques per conèixer quins són els sectors socials que poden patir problemes reals d'exclusió. També es recomana contactar amb els agents socials i organitzar les tasques del Pla d'Inclusió de manera participativa a partir del Consell de Serveis Social o d'Acció Social.

Per gestionar de manera més eficient els recursos públics, la consultora Neòpolis també proposa deixar clar als ciutadans que l'administració "no ho pot fer tot". Per això recomana la creació d'espais estables de col·laboració entre les entitats municipals i l'àmbit privat.

L'estudi cita el cas de la cultura, que permetria establir un Consell Municipal del Mecenatge, que exerciria de patrons de les activitats que es fessin al municipi. També, com altres estudis, incideix en la necessitat d'estudiar l'augment dels ingressos i mesures d'estalvi de la despesa.

Per millorar l'organització municipal, la segona proposta de treball per afrontar la crisi, l'estudi proposa modernitzar l'administració apropant-la al ciutadà mitjançant les eines personalitzades que permet les noves tecnologies. Per Neòpolis, si no s'avanaça en aquest canvi es corre el risc "d'allargar l'agonia del distanciament i de la incomprensió". A més, defensen que el treball als ajuntaments sigui transversal i no només jeràrquic.

La tercera pota de l'estudi, la consultora política gironina proposa "deixar de governar per les persones, per governar amb les persones". Davant la crisi, Neòpolis demana "explicar a la ciutadania la situació actual de les finances i qüestions més rellevants de l'agenda política local, fer una identificació compartida de les principals necessitats socials i econòmiques del municipi, i trobar solucions i propostes de millora factibles, realistes i creatives, a partir de la reflexió, el coneixement del context socioeconòmic i l'entorn municipal".

Davant la creixent participació de la societat en les activitats públiques, el dictamen també proposa oferir formació legal i econòmica a les associacions, així com cursos sobre com trobar nous recursos que no depenguin directament de l'administració.

En resum, l'estudi conclou que "l'omnipresència de l'administració en la vida pública dels municipis té els dies comptats, i és la societat civil qui l'haurà de suplir".