L'Oficina Antifrau de Catalunya ha sol·licitat a l'Ajuntament de Tossa de Mar informació sobre els expedients de contractació signats entre els anys 2004 i 2007 amb l'empresa gironina del sector de l'obra pública Aglomerats Girona i també els expedients sobre l'adjudicació de les obres de millora de la carretera GI-681 i del sector de Can Vergonyós, executades durant els anys 2002 a 2007 per aquesta empresa. Segons el Govern municipal, l'Oficina actua per una denúncia realitzada per CiU, l'actual grup de l'oposició, i critica que insisteixi en la qüestió quan un jutjat ho va desestimar el 2007.

Segons va recordar el Govern municipal ahir en un comunicat, el conflicte es va originar arrel de les obres de millora de la carretera GI-681, finançades per la Generalitat i executades per l'Ajuntament per un import d'1,3 milions d'euros. L'executiu municipal explica en un comunicat que l'actual portaveu de CiU, Imma Colom, representada pel lletrat Miquel Colom, va interposar un recurs contenciós administratiu davant del Jutjat nº2 de Girona contra l'acord municipal de 17 de març de 2005 que adjudicava les obres a la carretera, ja que considerava que el procediment era irregular i que s'havia volgut que fos aquesta l'empresa. El 3 de setembre de 2007, el jutge va sentenciar que desestimava el recurs i que declarava "ajustats a dret els actes administratius impugnats".

En entrar a governar el 2007, però, CiU va fer fora l'enginyer municipal, director de les obres, "iniciant-se un període d'enfrontament amb l'empresa contractista", segons afirma el Govern. I Convergència va contractar un tècnic per informar sobre l'execució de les obres. L'informe del tècnic contractat per CiU va concloure que observava una discrepància entre la documentació examinada i la realitat. En concret, assegurava que s'havia facturat més obra de l'executada. "L'informe encarregat per CiU no es va contrastar ni amb l'empresa responsable de les obres ni amb els tècnics que van intervenir", va voler ressaltar ahir el Govern. I va afegir que l'informe "va servir a CiU per iniciar una campanya contra l'antic enginyer municipal, l'empresa constructora i Pilar Mundet, alcaldessa entre 2003 i 2007".

En aquell moment, doncs, CiU va denunciar els fets als mitjans de comunicació, a la Fiscalia, a Anticorrupció de Madrid i a la Sindicatura de Comptes. I ara, segons l'actual Govern municipal, ha traslladat la denúncia a l'Oficina Antifrau de Catalunya. El Govern actual també va recordar que Anticorrupció de Madrid va remetre l'assumpte a Girona, i la Sindicatura de Comptes va arxivar la denúncia "sense més tràmits".

En aquest sentit, l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, va manifestar ahir que col·laborarà amb l'Oficina Antifrau en tot allò que els requereixin. "Tenen obertes les portes de l'Ajuntament de bat a bat per investigar el que considerin adient. No tenim res a amagar. No sé si el grup polític denunciant pot dir el mateix", va afirmar Saladich, que es va mostrar molt molesta amb CiU a qui va acusar de fer la denúncia a l'Oficina. "Lamento molt el comportament de CiU. No ajuda a la convivència i suposa utilitzar mecanismes legals amb una finalitat partidista", va manifestar l'alcaldessa.

A més, Saladich va assegurar que amb aquesta tendència es col·lapsaran els jutjats i defensa que s'implanti un càstig per a les denúncies "sense fonament". "Si ens acostumem a acudir a Antifrau o als jutjats per qüestions partidistes col·lapsarem l'Oficina i els jutjats, i els convertirem en una eina ineficaç. S'hauria d'articular un càstig exemplar per les denúncies sense fonament", va concloure Saladich.

Finalment, en el comunicat, el Govern assegura que l'informe elaborat per CiU sobre les obres de la carretera GI-681 "amenaça en tornar-se en contra de CiU", concretament en contra de la seva portaveu i ex alcaldessa Imma Colom. En el comunicat, s'afirma que el 9 de juny de 2011, uns dies abans d'abandonar l'alcaldia, Imma Colom "va ordenar pagar la factura "amb caràcter d'urgència" del tècnic que havia redactat l'informe per import d'11.800 euros". I afegeixen que "el pagament es va fer amb l'informe desfavorable de l'interventor". "És a dir, va dictar una resolució "coneixent que era il·legal"", conclouen.