Els promotors de les obres per convertir el castell militar de Sant Julià de Ramis en un centre internacional d'art han reiniciat els treballs de rehabilitació de la fortificació, que feia un any i mig que estaven aturats. D'aquesta manera, es preveu ara que en un termini també d'entre un any i mig i dos es puguin donar per acabades les obres d'un projecte que ha de fer del castell, juntament amb el Poblat ibèric de Sant Julià, un punt de referència a les comarques gironines.

L'alcalde de Sant Julià, Narcís Casassa, va valorar molt positivament que es reprengui aquesta iniciativa privada. "El fet de tornar a veure les grues allà dalt és una alegria. Les obres van fent i es van reanudant", va afirmar. Casassa va posar de relleu que "si tirant endavant, és un projecte molt interessant per les comarques gironines, ja que es podran fer moltes activitats vinculades al món de la cultura i de l'art contemporani", a més d'incidir en el fet que "hem de ser capaços de sincronitzar l'activitat del castell amb la de les restes arqueològiques" per incentivar l'activitat a Sant Julià de Ramis i convertir-lo en un pol d'atracció.

Tal com va explicar el batlle, "és un projecte molt gran, és una inversió de més de 10 milions d'euros i sempre hi ha complicacions, pot ser que trobin molta pedra i que això ralenteixi el treball". "Fa unes setmanes ens van dir que tornaven a començar a treballar, ara hi ha la maquinària i hi haurien d'estar un any i mig o dos anys més", afirmava Casassa.

La represa de les obres també ha permès que s'iniciin els tràmits per començar les obres del projecte d'urbanització de la zona d'accés al castell, que quedarà exposat durant trenta dies per les possibles al·legacions que pugui rebre. "Hi ha d'haver unes obres a l'entorn, bàsicament d'eixamplament d'una de les curves de la carretera d'accés", va explicar l'alcalde.

Un centre de referència

El projecte arquitectònic preveu la construcció d'un complex que inclourà àmplies sales d'art i espais d'exposició, sales de conferències, un auditori, cafeteria-restaurant i allotjament amb 15 habitacions, entre altres serveis. Els volums edificats seran soterrats, respectant al màxim la fortalesa de Sant Julià de Ramis, un castell del segle XIX protegit per llei com a bé cultural d'interès nacional.

Les obres es van iniciar al mes de setembre de l'any 2009, quan es van començar a realitzar els primers moviments de terres, deforestació i ampliació dels accessos. Poc menys d'un any més tard, al juliol de 2010, els treballs van quedar aturats, en un principi, temporalment, tot i que no ha estat fins fa unes setmanes que ha tornat a començar a treballar la maquinària a la zona.

La rehabilitació de l'antic castell militar ha de ser un projecte respectuós amb l'estructura de la fortificació, fent que el castell conservi la seva aparença tant per dins com per fora, incloent també al seu interior sales d'exposició d'art contemporani i també espais lúdics, un restaurant i espais de creació.

En el moment d'iniciar les ?obres, la conselleria de Cultura a Girona va destacar que "és un recinte defensiu col·locat estratègicament durant el segle XIX i podria ser que a sota hi hagués vestigis anteriors, potser de l'època ibèrica", i que en cas que es trobés algun element destacat, la comissió de Patrimoni hauria de ser informada per decidir si es documentaven i es tornaven a enterrar o cal deixar-les al descobert i museïtzar-les.