La Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) denuncia que la retallada de subvencions a les llars d'infants municipals en compromet la supervivència i viola drets fonamentals de les persones més febles, els nens en risc d'exclusió social. "Poca sensibilitat i respecte per les famílies i els nostres fills", sentencia la Fapac en un comunicat, en què pregunta a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, "a qui vol enganyar" i li trasllada una dotzena de qüestions sobre les conseqüències de la retallada de subvencions.

El govern d'Artur Mas va anunciar dimarts la seva intenció de reduir les subvencions de la Generalitat a 875 euros per nen de 0 a 3 anys el pròxim curs escolar 2012-2013, fet que suposa gairebé 500 € menys que aquest any (1.300).

La Fapac es va preguntar ahir si el govern català "té un pla B" per a l'alumnat de les guarderies que previsiblement hauran de tancar per falta de subvenció, si ha calculat l'estalvi real que suposaran aquests tancaments i si sap que l'augment de les quotes en les que es mantinguin obertes farà "que moltes famílies no puguin portar els seus fills".

També vol saber de quina quantitat seran les beques i qui les pagarà, si el Departament, les famílies o els ajuntaments, i pregunta a la consellera Rigau si sap que "la població infantil en risc d'exclusió social és d'un 26 % i anem pujant".

D'altra banda, el primer secretari del PSC de les comarques gironines va criticar que la reducció del 51% de l'aportació de la Generalitat a les escoles bressol municipals "constata la voluntat de privatitzar el servei per part del Govern i posa en perill la igualtat d'oportunitats" i va denunciar que "la retallada afecta 107 municipis de les comarques gironines".