Amb l'objectiu de reintroduir el xoriguer petit a Castelló d'Empúries (Alt Empordà), aquest matí s'han alliberat una quarantena de cries d'aquest falcó que a mitjans dels anys vuitanta va desaparèixer a Catalunya. Si bé des de fa anys que s'estan duent a terme experiències per tal que aquest ocell torni a nidificar - s'ha aconseguit en alguns masos i edificacions aïllades- encara no s'ha aconseguit cap colònia de xoriguer petit en l'àmbit urbà, un fet que espera aconseguir aquesta població convertint-se en la primera de Catalunya. El projecte és una iniciativa de la direcció general del Medi Natural i Biodiversitat i l'indret escollit és l'edifici del Palau dels Comtes, actual seu de l'Ajuntament.

El teulat d'aquest edifici compta des de fa uns dies amb unes caixes-niu on els polls, nascuts de parelles en captivitat, reben aliment de forma diària fins que ja són capaços de valer-se per sí sols i emprendre el vol. Aquests animals nidifiquen en colònies i romanen durant un temps a l'entorn del lloc on han après a volar per després migrar cap a terres africanes. El que es pretén amb aquesta tècnica, anomenada del 'hacking', és que quan arribin a l'edat adulta, tornin a nidificar en el lloc on van créixer.

El xoriguer petit -'falco naumanni'- és una espècie que, segons els tècnics, "revaloritza" el patrimoni històric allà on s'estableix, i és molt beneficiós per controlar una determinada fauna urbana i invertebrats ja que es tracta d'un ocell rapinyaire. Per tal d'establir una colònia, hi ha previst que en els pròxims anys s'alliberin uns 50 polls per temporada, amb la previsió que alguns no sobreviuran en el seu primer any de vida i que d'altres no retornin al lloc on van aprendre a volar. Per a facilitar la seva nidificació, s'acostuma a posar recipients de ceràmica on poder fer la posta.

El projecte és una iniciativa del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries.