L'anomenat "cas Crespo" ha dormit en un calaix durant anys. Concretament des que el 2006 la Sindicatura de Comptes va decidir arxivar la seva investigació malgrat haver detectat presumptes irregularitats que podrien derivar en responsabilitats comptables, administratives i fiscals. Ara s'ha reobert i ho ha fet des de diversos flancs. Per una banda, a finals de maig es va conèixer la decisió de la Sindicatura de fa sis anys i per tant es va reobrir públicament l'afer. Per l'altra, ara s'ha sabut que la Fiscalia del Tribunal de Comptes investigarà -en aquests moments probablement amb totes les dades sobre la taula- les possibles anomalies.

De moment, l'organisme ha obert diligències, segons va publicar ahir El Periódico, per esclarir què va passar en la relació entre Centres Mèdics Selva Maresme -que havia estat propietat de l'ara diputat de CiU- i la Corporació de Salut Selva Maresme -l'ens que gestiona els hospitals de Blanes i Calella.

De fet, el Tribunal de Comptes ja va analitzar amb anterioritat aquest cas, però en aquell moment no comptava amb totes les dades. La Sindicatura, en arxivar el seu projecte d'informe, es va limitar a enviar al Tribunal només allò que havia detectat en un inici Intervenció de la Generalitat, que és el que va generar la investigació de l'organ fiscalitzador català. El Tribunal de Comptes va arxivar la seva investigació, però no coneixia el que havia trobat la Sindicatura.

Cas embolicat

En pocs dies el "cas Crespo" s'ha anat embolicant de tal manera que ICV ha demanat a través del Parlament el projecte d'informe que Sindicatura va arxivar i l'entitat s'ha negat a entregar-lo dient que tal informe no ha existit mai. Iniciativa té la intenció d'aportar la investigació al Tribunal de Comptes una vegada l'hagi aconseguit.

Precisament dimarts també es va conèixer que la Sindicatura de Comptes haurà de fiscalitzar la gestió de la Corporació de Salut del Maresme la Selva des del 2009. La comissió parlamentària va aprovar l'encàrrec per unanimitat a proposta dels grups d'ERC i ICV-EUiA. En concret s'analitzaran les despeses de protocol i representació, estudis i dictàmens.